Klekljana korona vrtnica predstavljena na Dunaju

Objavljeno: 15. 10. 2020 ob 15:08 | Damijan Bogataj

Drevi bodo v katedrali svetega Štefana na Dunaju v soju umetne svetlobe javnosti predstavili Kolektivno korona vrtnico, ki jo je v sodelovanju s klekljaricami iz Idrije ustvarila večmedijska ustvarjalka Eva Petrič.

eva-5-15-10-020.jpg

Kot nam je z Dunaja sporočila Eva Petrič, je bila včerajšnja dopoldanska predstavitev, na kateri naj bi čipka zažarela v soju sončne svetlobe, sicer uspešna, a brez nadejanega svetlobnega učinka. Dogodek je spremljalo okoli dvajset ljudi, saj so tudi na Dunaju v veljavi strogi protikoronski ukrepi.

Spremni predstavitveni list s sliko in besedilom je delo dunajskega župnika, upravitelja katedrale Tonija Faberja. Na predstavitvi je izpostavil svojo željo, da bi klekljana Kolektivna korona vrtnica obiskovalcem katedrale vlivala optimizem v teh časih korona krize. Navdušen je bil nad dejstvom, da so v Kolektivno korona vrtnico vključene čipke, ki so kot kolektivno delo nastale v času epidemije v Idriji. Poudaril je še, da je v teh težkih časih še zlasti pomembno podpirati in spodbujati umetnost, saj jo ljudje potrebujejo – v času krize še bolj kot sicer.

Wolfgang Zehetner, Dombaumeister, glavni arhitekt katedrale, ki skrbi za vse dopolnitve in obnove znamenite katedrale je povedal, da je katedrala nastajala stoletja in še danes njen razvoj ni zaključen. To naj bi dokazovala tudi umestitev korona vrtnice, ki so ji določili mesto na zidu nad grobnico cesarja Friderika III.. Po njegovem mnenju se to umetniško delo izvrstno vključuje v ta prostor in ga celo nadgrajuje.

Dogodek je z improvizacijo na orglah obogatil skladatelj Rupert Huber, ki živi med Dunajem in Berlinom in redno sodeluje z različnimi glasbenimi založniškimi in producentskimi hišami, radijskimi postajami, simfoničnimi orkestri ter drugimi glasbenimi ansambli ter glasbenimi producenti. Skladatelj bo ob večmedijski ustvarjalki Evi Petrič sooblikoval tudi poseben avtorski umetniški dogodek 23. oktobra v Katedrali v Kinu Šiška v Ljubljani.