Klekljana »Bela golobica« v umetniški instalaciji v Piranu

Objavljeno: 27. 12. 2019 ob 11:14 / posodobljeno: 27. 12. 2019 ob 11:50

Avtor: Damijan Bogataj

Leta 2016 so za predstavitev Idrije na svetovnem čipkarskem kongresu OIDFA v Ljubljani pripravili instalacijo »Bela golobica na valovih Alfa«. Instalacija je nastala po fotografijah večmedijske umetnice Eve Petrič v sodelovanju s Čipkarsko šolo Idrija, Društvom Idrija 2020 in skupino klekljaric iz Društva klekljaric idrijske čipke.

eva-petric-27-12-2019-2.jpg

Maja Svetlik iz Čipkarske šole Idrija, večmedijska umetnica Eva Petrič in Urban Šlabnik iz društva Idrija 2020 pred inštalacijo v Piranu

Kot v današnji izdaji poročajo Idrijske novice, je v nedeljo, 22. decembra, instalacija ponovno zaživela v Piranu v krstilnici cerkve sv. Janeza Krstnika ob otvoritvi skupinskih razstav ob 20-letnici jaslic v piranskih cerkvah, ki ga organizira društvo »Prijatelji zakladov sv. Jurija« in bo na ogled še vse do 6. januarja 2020.

Red_Star.jpg

Eva Petrič ustvarja v Sloveniji, na Dunaju in v New Yorku. Njena posebnost so »asemblaži«, kolaži sestavljeni iz raznovrstnih čipk. V kar nekaj teh umetnin pa so vključene tudi prepoznavne idrijske čipke. »Družino, pa tudi družbo, vidim kot prepletanje, nenehno soustvarjanje vzorcev in njihovo ponavljanje, pa tudi umestitev različnih vzorcev, ki se v obliki miselnih vzorcev, arhetipov simbolnega in emocionalnega pomena kot DNK prenašajo iz generacije v generacijo. Medtem ko je čipkasta Sončna celica, Solar Cell, ki predstavlja Jezusa skozi simboliko rojstva in širjenja Jezusove prisotnosti v vse živeče, kompozicija del številnih prstov anonimnih ustvarjalcev z raznih koncev sveta, pa so Belo Golobico na valovih Alfa po mojih dveh podobah klekljale klekljarice v Idriji. V to izjemno unikatno kolektivno delo so sodelujoče klekljarice vnesle vsaka del sebe in svoje družine.

Golobico sestavljata dve polovici, dvoje teles, ki se združita (Jožef in Marija) in skupaj ustvarita potencial, ki se materializira v prispodobi Jezusa in stvarnosti novorojenca, novega bitja. Golobica tako prestavlja družino, kot jo poznamo in doživljamo vsak dan,« je ob odprtju razstave v Piranu povedala Eva Petrič.
Beli golobici sta ob avtorici podobo vdahnila tudi Urban Šlabnik iz Društva Idrija 2020, ki je skrbel za organizacijo in tehnično podporo, in Maja Svetlik iz Čipkarske šola Idrija, ki je oblikovala in izrisala vzorce za klekljanje idrijske čipke po fotografijah Eve Petrič.

Monumentalno čipko »Bela golobica« je sklekljala skupina klekljaric, v kateri so bile Albina Štucin, Anica Loverčič, Anica Uršič, Blažka Benčina, Majda Albreht, Marija Kosmač, Marjeta Adam, Marta Logar, Milena Kalan, Mira Guzelj, Valerija Krivec, Valerija Mlinar in Zinka Pečelin.
Tokratna postavitev »Bele golobice« v krstilnico ene od starožitnih cerkva v Piranu obiskovalce osupne s svojo belino, izjemno izdelavo in univerzalnim sporočilom o življenju in rojevanju novega.
Eva Petrič bo tudi v prihodnje vključevala idrijsko čipko v svoje večmedijske projekte. Prav v teh mesecih snuje osnutke novih čipk, ki bodo zaživele pod spretnimi prsti klekljaric eksperimentalne skupine, ki pod mentorstvom Maje Svetlik deluje na Čipkarski šoli Idrija.

eva-petric-27-12-2019.jpg