AKTUALNO

Kdo zavira posodabljanje Keltike?

Objavljeno: sreda, 9. 6. 2021 ob 7:31 | Damijan Bogataj

Župani vseh severnoprimorskih občin, ki so člani sveta regije, so se včeraj sešli v Cerknem. Ministru za infrastrukturo Jerneju Vrtovcu so predstavili pričakovanja, ki jih imajo prebivalci regije na področju cest in železniške infrastrukture.

zupani-9-6-2021-1-1.jpg

Osrednja tema delovnega srečanja županov in ministra Jerneja Vrtovca so bile cestne povezave. Celotna regija je do osrednje Slovenije povezana s Keltiko, ki jo že desetletja posodabljajo. Potem ko so zgledno prenovili in razširili že skoraj celotni odsek od Želina do Mosta na Soči, pa sta sedaj na vrsti kraka od Želina proti Gorenjski in proti Idriji ter Logatcu. Posebej pereče je stanje na cesti od Želina proti Spodnji Idriji, na kateri se na več mestih vsakodnevni uporabniki ceste soočajo z zelo nevarnimi razmerami.

zupani-9-6-2021-4.jpg
jernej-vrtovec-9-6-2021.jpg
navednice-modre_edited.png

Če bomo uredili cestno infrastrukturo, potem bodo ljudje ostajali v teh krajih, sicer se bodo izselili.

JERNEJ VRTOVEC

minister za infrastrukturo

zupani-9-6-2021-2.jpg

V izjavi za javnost je minister Jernej Vrtovec po delovnem srečanju v Cerknem povedal, da se na ministrstvu zavedajo velikega pomena, ki ga imajo tako za domačine kot tudi državo v celoti cestne povezave v tej regiji. »Če bomo uredili cestno infrastrukturo, potem bodo ljudje ostajali v teh krajih, sicer se bodo izselili,« je še dodal minister Jernej Vrtovec. Po njegovem mnenju bi bilo potrebno pospešiti pridobivanje različnih dovoljenj tudi za razvoj mreže kolesarskih povezav. Projekti pa se zatikajo tudi zaradi okoljskih zahtev, ki so nemalokrat »skregane« z realnostjo. Minister je napovedal, da bodo poslej gordijske vozle neskončnega pridobivanja takih in drugačnih okoljskih dovoljenj morali tudi presekati in s tem odpreti možnosti za napredek na področju cestne infrastrukture.

Župani terjajo umestitev cestnih odsekov od Želina do Idrije in od Mosta na Soči do Nove Gorice med prioritetne programe razvoja cestnega omrežja v državi. Soglasno so podprli tudi sklep, da naj se Bohinjska proga umesti med strateške in izvedbene dokumente razvoja železniškega omrežja.
zupani-9-6-2021-3.jpg