Kdo ponareja denar v Idriji?

Objavljeno: 5. 12. 2019 ob 7:21 / Posodobljeno: 5. 12. 2019 ob 8:34

Avtor: uredništvo

Na regijski upravi policije v Novi Gorici so potrdili, da so policisti in kriminalisti Policijske uprave Nova Gorica v mesecu novembru obravnavali več kaznivih dejanj ponarejanja denarja v gostinskih lokalih po Novi Gorici, prav tako pa se je povečalo število unovčenih ponarejenih bankovcev na območju Idrije. Storilci kaznivih dejanj unovčujejo predvsem ponarejene bankovce apoenskih vrednosti 50 evrov. Največkrat unovčena ponaredka pa imata serijsko številko S62716737274 in MB6666888880.

bankovec-50-eur-5-12-019.jpg

Na upravi Policije ob prihajajočih praznikih, ki jih večina ljudi nameni tudi nakupom raznih izdelkov v trgovinah, na stojnicah, božičnih sejmih, javnih prireditvah opozarjajo, da so te prireditve odlična priložnost za unovčevanje ponarejenega denarja. Zaradi preobilice dela je zmanjšana pozornost prodajalcev, nezmožnost preverjanja bankovcev z napravami za preverjanje in zato policisti in kriminalisti Policijske uprave Nova Gorica opozarjajo na večjo previdnost pri sprejemanju plačil z gotovino. Glede na izkušnje iz preteklega obdobja gre za storilce, ki s svojim videzom in obnašanjem ne vzbujajo pozornosti zaposlenih oziroma organizatorjev javnih prireditev. Zelo pogosto neznanci opravijo nakupe cenejšega blaga oziroma storitev, ki ga plačajo s ponarejenim bankovcem za 50 evrov v pričakovanju, da dobijo vrnjen čim večji preostanek denarja.

Zato za vse, ki pri svojem delu poslujejo z gotovino, velja priporočilo, da so še posebej pozorni na nepravilnosti na bankovcih in v vsakem primeru, ko se zdi, da je bilo blago plačano s sumljivim bankovcem, le-tega zadržijo in o najdbi takoj obvestijo policiste na znano interventno številko policije 113. Ti bodo hitro in ustrezno ukrepali v skladu s svojimi pooblastili. 

»Tudi z osebo, ki je prinesla ponarejeni bankovec, se ne prepirajte, predvsem pa ne ogrožajte svoje varnosti. Predvsem si skušajte zapomniti kdaj, kje in od koga ste prejeli sumljiv bankovec. Policistom lahko kasneje pomagate pri izsleditvi storilca tudi tako, da si poskušate zapomniti čim več podatkov o njem: izgled storilca, prevozno sredstvo oz. registrsko številko avtomobila, s katerim se je kasneje odpeljal ... Omenjene informacije so zelo koristne pri iskanju storilcev tovrstnih kaznivih dejanj,« so v izjavi za javnost zapisali na upravi policije v Novi Gorici.

Prav pozornost pri sprejemanju bankovcev, kot plačilnem sredstvu, je letošnjega 28. novembra pripomogla k prijetju 41-letne državljanke Republike Italije, ki je na območju Nove Gorice poskušala unovčiti ponarejen bankovec. Policisti in kriminalisti PU Nova Gorica so v enajstih mesecih letošnjega leta obravnavali že 101 kaznivo dejanje ponarejanja denarja. Večina tovrstnih kaznivih dejanj je bilo letos obravnavanih na območju Policijske postaje Nova Gorica in Idrija. Tistemu, ki ponaredi denar, da bi ga spravil v obtok kot pravega, ali tistemu, ki spremeni pravi denar, da bi ga spravil v obtok oz. tak ponarejeni denar spravi v obtok, je v skladu s Kazenskim zakonikom (člen 243/I KZ-1) zagrožena zaporna kazen od šestih mesecev do osmih let.

74330076_555277591958686_652746976578974

Predpraznični sejmi so odlična priložnost za unovčevanje ponarejenega denarja.