AKTUALNO

Kdo krmi medveda na Kobalovih planinah?

Objavljeno: četrtek, 30. 9. 2021 ob 14:38 - zadnja posodobitev: 30. 9. 2021 ob 15:06 | Avtor besedila: Damijan Bogataj

Včerajšnja objava informacije o škodi, ki jo na robu Idrije povzročajo medvedi, je naletela na zelo velik odmev. Oglasili so se številni občani s pripovedmi, kje vse so videli medvede oziroma opazili škodo, ki jo povzročajo.

Medveda, ki je v začetku tedna lomastil po Skirci in po mestnem predelu Faraonovše, je po mnenju občanov moč povezati tudi s škodo, ki je nastala na kmetiji pri Stajarju na pobočju pod vrhom Kobalovih planin. Kot je potrdila Klara More, je medved na tej domačiji pred dnevi polomil brajdo in obral vse grozdje. Enako je bilo lansko leto, ko se je spravil na slive, ki niso zdržale njegove teže. Polomljen sadovnjak je lastnike spravljal v obup.

Prebivalci tega predela pa pogosto pojavljanje medveda povezujejo tudi z lovsko prežo in krmiščem. Po ugotovitvah domačinov stoji lovska preža oziroma opazovalnica nad gozdno cesto, zadaj za opazovalnico na območju posestva pri Stajerju pa domačini opažajo tudi odvržene klavniške odpadke. Po njihovem mnenju je to eden od vzrokov, da se je medved tako približal Idriji.

Za ocenjevanje škode, ki jo povzročijo zaščitene živali, je na idrijski izpostavi Zavoda za gozdove pooblaščen Emil Miklavčič. Ta je potrdil informacije, da v zadnjih tednih medvedje povzročajo škodo na območju občin Idrija in Cerkno. Tako so pred dnevi obravnavali škodo, ki jo je medved naredil v skladišču senenih bal pri Golobu neposredno ob cesti iz Spodnje Idrije proti Želinu.

lovska-preza-30-9-2021.jpg

Fotografija je simbolična - na fotografiji preža pri Likarju (LD Dole)

Natanko pred tednom dni v noči na nedeljo pa je medved razbijal čebelnjake tudi v Orehovski grapi, kjer je uničil kar 20 panjev s čebelami. Cenilci so si vse primere ogledali in ocenili škodo, ki jo bo poravnal državni proračun.

Emil Miklavčič je zanikal navedbe, da bi kdo od lovcev na lastno pest krmil medvede s klavniškimi odpadki. Na uradna krmišča za medvede so lovci donedavno odlagali le koruzo, kar pa so pred meseci povsem opustili. Za ta ukrep so se odločili v luči dejstva, da se tudi v naših krajih širi prašičja kuga. Prašiči pa poznajo tudi vsa krmišča za medvede in zato nemalokrat prehitijo medvede pri pobiranju nastavljene hrane. Ta trenutek so po navedbi Miklavčiča vsa krmišča opuščena. Kaj več bi o lovski preži in opazovalnici na Kobalovih planinah vedeli lovci iz LD Jelenk, saj to območje sodi pod njihovo pristojnost. Meja med LD Jelenk in LD Idrija poteka po cesti preko Kanomeljskega Razpotja.

Po ugotovitvah domačinov stoji lovska preža oziroma opazovalnica nad gozdno cesto, zadaj za opazovalnico na območju posestva pri Stajerju pa domačini opažajo tudi odvržene klavniške odpadke