GOSPODARSTVO

Kaskader zgradil most v Kranjski Gori

Objavljeno: torek, 19. 10. 2021 ob 13:33 - zadnja posodobitev: 19. 10. 2021 ob 14:35 | Avtor besedila: Damijan Bogataj

Kranjska Gora se lahko pohvali z novo atrakcijo, saj so pešpot do jezera Jasna minuli konec tedna oplemenitili z novo visečo brvjo. Skoraj 50.000 evrov vredno postavitev mostu so pričeli že lansko leto, dokončali letos poleti, uradno pa so most odprli minuli konec tedna, ko je objekt pridobil še uporabno dovoljenje.

most-kranjska-gora-19-10-2021.jpg

Kranjskogorski župan Janez Hrovat je za Slovensko tiskovno agencijo pojasnil, da je to območje zelo obiskano. Že pred časom so uredili pešpot ob vodi, vendar je bila na pločniku ob cesti velika gneča. »Zato smo zdaj uredili še to atraktivno brv, ki bo prispevala tudi k večji varnosti,« je dejal. Kot so sporočili iz Turizma Kranjska Gora, so z novim visečim mostom v Babi znova vzpostavili pešpot med Kranjsko Goro in območjem, kjer je nekoč stal Hotel Erika, ter Vršiško cesto.

Trentarska vrv, del slovenske dediščine, povezuje sprehajalno pot po osamelcu v zaplavnem prostoru hudournika, imenovanem tudi Baba, z obstoječo potjo na strmi levi brežini hudournika. Razpon vrvi znaša 31 metrov s povesom 74 centimetrov. Na obeh brežinah je most sidran s pomočjo vrvnih sider, nosilnost pa zagotavljajo jeklenice premera 24 milimetrov. Pohodna površina je sestavljena iz 5 centimetrov debelih hrastovih desk, ki bodo zagotovo zelo dolgo služile svojemu namenu. Delavci idrijskega Kaskaderja so uredili tudi dostope do mostu, ki ga je sicer projektiral Tadej Jeršič.

peter-poljanec-19-10-2021.jpg
navednice-modre_edited.png

V obdobju, ki je pred nami, se bomo posvetili tudi znanemu mostu čez Idrijco pri Debeli skali v Idriji. Že lani smo tam odkopali temelj na levem bregu Idrijce in ugotovili njegovo stanje.

PETER POLJANEC

direktor podjetja Kaskader

most-kranjska-gora-19-10-2021-2.jpg

Na Bovškem so delavci Kaskaderja letos poleti podrli dotrajani most ob vtoku Koritnice v Sočo in na njegovem mestu zgradili novega

Na občini v Kranjski Gori so še poudarili, da z odprtjem visečega mostu v Babi znova oživljajo to območje, ki je bilo priljubljeno zbirališče že v časih letoviščarstva. Gradnjo, ki se je začela novembra lani in končala junija letos, je izvajalo podjetje Kaskader iz Idrije, investicija pa je brez davka znašala 38.500 evrov, so sporočili z občine Kranjska Gora.

To poletje so bili delavci Kaskaderja aktivni tudi na Bovškem. Ob vtoku Koritnice v Sočo so podrli star dotrajan most in na istem mestu zgradili novega. Ta je enkrat daljši od mostu v Kranjski Gori, saj je dolg kar 60 metrov. V uporabo ga bodo predali takoj, ko bodo pristojni izdali uporabno dovoljenje. Še enkrat daljši, kar 120 metrov dolg, pa je most, ki ga je ista ekipa gradila v Solkanu.

»V obdobju, ki je pred nami, se bomo posvetili tudi znanemu mostu čez Idrijco pri Debeli skali v Idriji. Že lani smo tam odkopali temelj na levem bregu Idrijce in ugotovili njegovo stanje. Za zagotavljanje potrebne varnosti bo potrebno ojačati temelj in zamenjati vse nosilne vrvi in pohodne površine. Napenjanje jeklenic pa bomo izvedli po klasičnem postopku. Vstavljanje nosilnih jeklenic v plastične cevi se je prav na tem mostu izkazalo kot slabo, saj so jeklenice zaradi stalnega kondenza prerjavele,« je za Idrijske novice povedal direktor podjetja Peter Poljanec.