Karitas pomaga tudi v času epidemije

Objavljeno: 6. 5. 2020 ob 7:28 - Avtor: Damijan Bogataj

Sredi marca, ob objavi karantene zaradi koronavirusa, je bilo skladišče Karitasa v Idriji skoraj prazno. Skladno z navodili so prejemnike pomoči obvestili, da do nadaljnjega mesečnih delitev paketov hrane ne bo.

karitas2-6-5-20.jpg

Kljub temu pa so se prostovoljci organizacije Karitas odzivali na posamezne stiske tako, da so v Cerknem pripravljali pakete hrane kar v trgovini ob sodelovanju prijazne poslovodkinje, za dostavo pa so poskrbeli člani Civilne zaščite Občine Cerkno.
Ko je bila konec marca najavljena večja pošiljka evropske hrane, so bili v veliki zadregi. Skladišče Karitasa v Idriji je v neustreznih prostorih v stari osnovni šoli, brez možnosti normalnega dostopa. Razkladanje in nakladanje namreč poteka skozi okno, ob sodelovanju številnih pridnih in močnih rok. Ob tem je bilo nemogoče zagotoviti potrebne zaščitne ukrepe. To pošiljko hrane so razložili v skladišče Rdečega križa Idrija, ki je lažje dostopno. Prostovoljke so se potrudile in takoj pripravile okrog 80 paketov hrane za družine s črnovrškega področja, v katerih so po trije ali več otrok. Ob sodelovanju CZ Idrija so, ob spoštovanju vseh zaščitnih ukrepov, pakete s kombijem odpeljali v Črni Vrh in jih tudi razdelili. 
»Prejemniki paketov iz Idrije in bližnje okolice lahko pokličejo in jim pripravimo paket, ki ga dvignejo brez osebnega stika. Za področje cerkljanske pa sodelavke prav tako pripravijo pakete za več družin istočasno in jih razvozijo. Obenem je OŠ Cerkno dala na razpolago večjo količino hrane, ki bi glede na zaprtje šole lahko propadla. Hrana je bila skupaj s paketi Karitas razdeljena družinam, v katerih je več otrok,« je za Idrijske novice povedala Katarina Filipič, vodja Karitas Idrija-Cerkno. V maju pričakujejo večjo pošiljko hrane iz EU rezerv, ki jo bodo tudi tokrat razložili v skladišče Rdečega križa. Ob razumevajočem sodelovanju Tanje Tominec z Rdečega križa Idrija, obe humanitarni organizaciji izpolnjujeta svoje človekoljubno poslanstvo. »Ko se bo stanje z epidemijo še bolj umirilo, se bomo skupaj z županom Tomažem Vencljem spet podali v iskanje primernejših prostorov za Karitas v Idriji,« je še dodala Katarina Filipič, vodja Karitas za občini Idrija in Cerkno.

rk-23-4-20 2.jpg
karitas-6-5-20.jpg