KULTURA

Kako umetnike spraviti v »betrib«

Objavljeno: ponedeljek, 4. 10. 2021 ob 11:22 | Spletno uredništvo

V prostorih ob nekdanjem rudniškem jašku Frančiške je v organizaciji Zavoda ID20 potekal festival industrijske kulture Betrib. Jašek Frančiške vzdrževalci idrijskega podzemlja še vedno uporabljajo za spust v še nezaliti del rudnika. V prostorih, kjer že domuje muzejska razstava tehnične dediščine idrijskega rudnika, so organizatorji obiskovalcem ponudili doživljanje ne prav pogosto videne kombinacije industrijske dediščine in sodobne umetnosti.

cipke jasek-4-10-21-4.jpg

foto: Branka Štremfel

Posebne pozornosti je bila deležna razstava Ariadnina nit, ki jo je pripravil Mestni muzej Idrija v sodelovanju z eksperimentalno skupino Čipkarske šole Idrija. Razstava v ospredje postavlja pomen klobčiča rdeče niti, ki ga je Ariadna podarila Tezeju. Tako je znameniti junak v grški mitologiji uspel najti pot iz labirinta. Avtorji razstave so ob tem zapisali, da »želijo na ta način ponazoriti, da je v Idriji podoben pomen imela idrijska čipka, ki je simbolično rudarjem kazala pot iz rudnika na površje. Čeprav razstava temelji na tradiciji idrijske čipke, pa nas povsem preseneti izrazna vrednost, ki jo tokrat prinaša idrijska čipka«.

Za ogled so odprli tudi vrata nekdanje strojnice iz katere so strojniki upravljali delovanje jamskega dvigala. V njej so vrteli izseke iz serije Ohranjeni spomini, ki sta jih v sodelovanju z gimnazijci pripravila Dušan Moravec in Matjaž Mrak.

V prvem nadstropju objekta je na samosvoj način ponovno zaživel legendarni sistem za UV obsevanje idrijskih rudarjev pri katerih so zaznavali pomanjkanje izpostavljenosti soncu.

Pod streho festivala so organizatorji umestili tudi strokovni posvet, na katerem so spregovorili o življenju in delu dr. Alfreda Kobala, dolgoletnega idrijskega rudniškega zdravnika. Temu pa so dodali še koncert Idrijskega plesnega orkestra v dvorani Filmskega gledališča. Na koncertu, ki je bil posvečen Alfredu Kobalu, sta se kot solista predstavila Rebeka Bogataj in Reno Čibej.

Drugačno zvrst glasbe pa je javnosti predstavil DJ Eliaz, ki je pripravil enourno glasbeno doživetje v ambientu idrijske industrijske dediščine.

Festival Betrib je zavod ID20 organiziral v sodelovanju z občino, Geografskim inštitutom Antona Melika ZRC SAZU, Oddelkom za geografijo in regionalno znanost na Univerzi v Gradcu in Združenjem Štajerska železna pot.

S festivalom Betrib želimo industrijsko kulturo približati mladim in jih spodbuditi, da svojo ustvarjalnost odkrivajo in pletejo v domačem idrijskem okolju. S festivalom industrijske kulture tako želimo v Idrijo prinesti nekaj novega, kar bo, upajmo, popestrilo dogajanje v mestu. V navdih pri organizaciji takšnega dogodka so nam partnerji iz Štajerske železne poti, ki so podoben festival že organizirali na območju mesta Eisenerz, ki se nahaja v bližini znamenite nekdanje rudarske prestolnice Leoben

Organizatorji v sporočilu za javnost

cipke jasek-4-10-21-2.jpg
cipke jasek-4-10-21-5.jpg
cipke jasek-4-10-21.jpg
cipke jasek-4-10-21-6.jpg