KAKO PRENOVITI STARO HIŠO?

IDRIJA, 27. septembra – Društvo Idrija 2020 je sinoči v Idriji pripravilo prvo od treh arhitekturnih delavnic, na kateri so udeleženci razpravljali o možnostih prenove stare rudarske hiše v središču mesta. Iz Fakultete za gradbeništvo in geodezijo je sodelovala profesorica Mateja Dovjak.

hise1-27-9-0149.jpg

Udeleženci so se posebej posvetili Goslerjevi hiši, ki stoji ob stari osnovni šoli v Idriji. Lastniki nameravajo poslopje prenoviti in izboljšati izolacijo. Strokovnjaki so predstavili izračune ter simulacije različnih možnosti, s katerimi bi izboljšali kakovost bivanja v stari hiši. Ob predavateljici z Univerze v Ljubljani sta pri predstavitvah sodelovala še Maša Živec iz Kombinata arhitekti ter arhitekt Cveto Koder iz Idrije. Slednji je razpravo obogatil z vrsto konkretnih predlogov, ki so rezultat njegovega desetletnega poklicnega ukvarjanja z arhitekturo in kakovostjo bivanja v naših krajih. V društvu Idrija 2020 ob tem poudarjajo, da so v preteklem letu s projektom PIRH, prenove idrijskih rudarskih hiš, dokazali, da tradicionalna stanovanjska arhitektura v Idriji zaradi svoje trajnostne zasnove nosi velik potencial za prihodnost.
V prihodnjih tednih načrtujejo še dve delavnici, na katerih bodo obravnavali prenove dveh rudarskih hiš iz Zaspane grape.