Kako je Kekec iz Godoviča premagal koronavirus

Objavljeno: petek, 27. 3. 2020 ob 9:39 / posodobljeno: petek, 27. 3. 2020 ob 11:03

Učiteljica Maja Mivšek, ki poučuje na podružnični osnovni šoli v Godoviču, je sledila civilni iniciativi, ki s prepevanjem Kekčeve pesmi v tem kraju bodri domačine in širi optimizem.

Avtor: spletno uredništvo

gal dezela3-27-3-20.jpg

Malim šolarjem je predlagala, naj si doma ogledajo film Kekec in jih spodbudila k poustvarjanju na temo »Kekec se okuži s koronavirusom«. Na povabilo so se odzvali številni učenci in med njimi tudi Gal Dežela, ki je svoje besedilo naslovil s še bolj optimističnim naslovom: »Čudežno zdravilo«. Spis Gala je na internetu našel predsednik republike Borut Pahor. Nad ustvarjalnostjo malega Gala iz Godoviča je bil tako navdušen, da je celoten spis prebral in posnetek objavil na svojem Instagram profilu. S klikom na spodnjo povezavo si ga lahko ogledate.

ig.jpg

Na spletni strani idrijske osnovne šole so v rubriki o delovanju podružnice v Godoviču oblikovali posebno stran z naslovom »Sošolec na daljavo«. Ustvarjanje strani je rešitev učnega izziva, kako vzpostaviti (poleg vodenja od zgoraj navzdol), še sodelovanje med učenci na daljavo. »Zavedam sem, da je vodenje razreda in krmarjenje v učnem letu z vsemi učnimi cilji in standardi pomembno, pomembno pa je tudi to, da zaupamo v moč samoizobraževanja, kjer pridejo na dan interesi, močna področja učencev, ki jih otroci nujno morajo samoiniciativno razvijati, če želimo ohranjati njihovo notranjo motivacijo, veselje do učenja in ustvarjalnost,« je še zapisala učiteljica Maja Mivšek. »Veseli me, ko vidim številne odzive učencev, kako se učijo in ustvarjajo v naravi. Mislim, da tako narava kot država nista samoumevni. Za oboje se je potrebno boriti. Pa ne s pestmi, tudi ne z besedami, ampak z lastnim zgledom. V tem trenutku imamo tako starši kot učitelji veliko priložnost, da se izkažemo z našim načinom delovanja. Če bomo prednost dali spletnim nalogam in vajam, sebe kot učitelje, starše, sorojence in ostale vire bogatega učnega okolja neupravičeno in nepremišljeno potiskamo v ozadje. Vsem učencem, predvsem pa staršem, ki se trudijo po svojih močeh pomagati učiteljem, se zahvaljujem za odlično opravljene naloge in si želim, da bi si zaupali in se medsebojno podprli v procesu učenja,« je za Idrijske novice povedala učiteljica Maja Mivšek.

gal dezela2-27-3-20.jpg

»V teh trenutno močno nepredvidljivih in za mnoge težkih časih pričujoča otroška pravljica z nam znanimi liki sporoča vero v upanje in vedrino. Je tudi lep primer inovativnosti učiteljev in spodbujanja učencev pri učenju na daljavo,« pa je inovativnost na podružnični šoli v Godoviču komentirala Zdenka Skrt, pomočnica ravnateljice na OŠ Idrija.

Čudežno zdravilo

Povedal vam bom zgodbo, ki ima srečen konec. Nekega dne je Kekec odpotoval na Kitajsko. Odločil se je, da obišče Mojco, ki je tam študirala vzhodno medicino. Na potovanju se mu je pridružil Rožle, ki si je od nekdaj želel ogledati to ogromno deželo. Pot na Daljni vzhod je bila z letalom prijetna, a naporna. Po prihodu sta se namestila v hotelu Sveti zmaji. Nekaj dni po prihodu se je Kekec začel zelo slabo počutiti. Dobil je visoko vročino, močno je kašljal in imel izcedek. Rožle je takoj posumil na okužbo s koronavirusom, kar je s testom potrdila tudi Mojca. Žalostni in obupani niso vedeli kaj storiti. Rožletu se utrne odlična zamisel. Pošljimo sporočilo Teti Pehti, da pripravi čudežno zdravilo. Teta Pehta je šla nemudoma v akcijo. Pripravila je zdravilo iz mete, materine dušice, ščepca gorskega zraka in stotih kaplic bistrega studenca. Zdravilo je obsijalo jutranje sonce, ki je dalo zdravilu učinek. V steklenički ga je poslala Kekcu, ki je v nekaj dneh popolnoma ozdravel. Sledila so naročila iz vseh koncev sveta in Pehtino zdravilo je rešilo človeštvo. 

Gal Dežela, 2. g, POŠ Godovič

navednice-rdece.jpg

V teh trenutno močno nepredvidljivih in za mnoge težkih časih pričujoča otroška pravljica z nam znanimi liki sporoča vero v upanje in vedrino. Je tudi lep primer inovativnosti učiteljev in spodbujanja učencev pri učenju na daljavo.

 

ZDENKA SKRT

pomočnica ravnateljice OŠ Idrija

gal dezela1-27-3-20.jpg