DEDIŠČINA

Kako digitalizirati dediščino?

Objavljeno: torek, 30. 11. 2021 ob 7:52 | Spletno uredništvo

Boštjan Koritnik, minister za javno upravo, je podpisal pogodbe s 47 nevladnimi organizacijami, ki so na javnem razpisu za digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij ter povečanje vključenosti njihovih uporabnikov v informacijsko družbo 2021-2023 pridobile sredstva za sofinanciranje svojih projektov. Med izbranimi je tudi Društvo za mladinski razvoj Idrija 2020, ki je prijavilo enega najboljših projektov.

idrija2020-30-11-2021.jpg

Društvo za mladinski razvoj Idrija 2020 bo za izvedbo projekta prejelo nekaj manj kot 200.000 evrov. Projekt bo trajal leto in pol.

Ob podpisovanju pogodb je minister Boštjan Koritnik poudaril pomembnost nevladnih organizacij pri razvoju digitalne preobrazbe, njihovo vlogo pri krepitvi zaupanja, vključevanja ranljivih skupin in kakovostnega življenja v digitalni družbi. Prav tako je izpostavil, da je poleg interventnega reševanja države, izvedba javnega razpisa način vzpostavitve dialoga, izmenjava najboljših praks in oblikovanje politike.

Cilj sofinanciranja nevladnih organizacij je vpeljava digitalnih rešitev in s tem nadgradnja storitev, ki jih organizacije zagotavljajo svojim uporabnikom, s tem pa tudi dodatno usposabljanje ljudi z znanji na področju digitalizacije in pridobitev digitalnih kompetenc.

Da je vlaganje v digitalni razvoj rešitev marsikaterih težav, se strinjajo tudi omenjene nevladne organizacije, ki si prizadevajo, da bodo kmalu prešle na digitalno poslovanje. Matevž Straus, predstavnik Društva za mladinski razvoj Idrija 2020, je ob podpisu na kratko predstavil pozitivne strani vzpostavitve spletne skupnostne platforme in nadgradnjo aplikacije za beleženje dediščinskih spominov.

bostjan-koritnik-30-11-2021.jpg
navednice-modre_edited.png

Zlasti je pomembna njihova vloga na področju naslavljanja in zniževanja digitalnega razkoraka, krepitve zaupanja, vključevanja ranljivih skupin in kakovostnega življenja v digitalni družbi.

BOŠTJAN KORITNIK

minister za javno upravo ob podpisu pogodbe

V projektu sodelujejo trije partnerji: Društvo za mladinski razvoj Idrija 2020, Zavod dobra pot Brkinov in KID Kibla Maribor