Kako bodo rešili most pri Debeli skali?

Objavljeno: 23. 10. 2020 ob 8:08 - posodobljeno: 23. 10. 2020 ob 9:34 | Damijan Bogataj

Most pri Debeli skali nad Idrijco je že nekaj let zaprt. Na občini so se za zaprtje odločili po enem od natančnejših pregledov nosilnih vrvi, saj se je izkazalo, da jih je rja že dodobra načela. Odločitev, da bodo na jeklenice namestili alkaten cevi, ki naj bi jeklenice ščitile pred vremenskimi vplivi, se ni izkazala za dobro.

Kot so ob zadnjem pregledu ugotovili pristojni, so jeklenice v alkaten ceveh še bolj rjavele, saj so bile v stalni vlagi. Če bi bile jeklenice brez zaščite, bi se po vsakem dežju posušile, ker pa so bile oblepljene s plastiko, je to še pospešilo povsem naravni proces korozije.

V sredo, 21. oktobra, so delavci podjetja Kaskader v Mejci z gradbeno mehanizacijo najprej odkopali temelje mostu. Iskali so namreč konkretno sliko o konstrukciji levega mostnega loka. Že po prvem ogledu je bilo jasno, da so temelji sicer masivni in da je vpetje jeklenic v temelje izvedeno zelo temeljito.

Že pred časom je idrijski župan Tomaž Vencelj napovedal, da naj bi pri rekonstrukciji mostu poskušali le-to izpeljati na način, da bo nova podoba mostu kar se da podobna tisti z najstarejših fotografij Mejce

Foto: Zgodovinski arhiv Ljubljana, enota Idrija / SI_ZAL_IDR_0218_A_1_086

Že pred časom je idrijski župan Tomaž Vencelj napovedal, da naj bi pri rekonstrukciji mostu poskušali le-to izpeljati na način, da bo nova podoba mostu kar se da podobna tisti z najstarejših fotografij Mejce. Na teh se na levem bregu Idrijce vidi veliko leseno konstrukcijo z večnivojskim stopniščem, preko katerega so obiskovalci Mejce dostopali na gornjo ploščad mostu. Ta je bil speljan direktno na Debelo skalo, s katere so se obiskovalci potem na višino današnje ceste spustili po stopnicah. S tako visoko konstrukcijo mostu so graditelji pred sto in nekaj leti sledili spoznanjem, da lahko Idrijca ob visokem vodostaju tudi na tem območju vodotoka povzroči številne nevšečnosti. Še bolj kot visoka voda pa so bila za mostove in pregrade nevarna plavajoča debla, ki so ob zagozditvi ob mostno konstrukcijo povzročala težave.

Na občini odločitev o novi podobi in konstrukciji mostu pri Debeli skali še niso sprejeli. Vsekakor pa bodo prisluhnili Idrijčanom, ki ta most pogrešajo. Predstavljal je prvo in naravno povezavo med urejeno peš potjo po pločniku na drugo stran Idrijce v Mejco, ki je že vrsto let osrednji mestni park. Nasveti in izkušnje priznanega podjetja Kaskader pa bodo tudi pri tem projektu zelo dobrodošli. Ekipa, ki jo vodi Peter Poljanec, se je še ničkolikokrat izkazala s svojim znanjem in izkušnjami. Prav pred dnevi so zgradili viseči most čez Sočo pri Solkanu, ki je po zahtevnosti in razponu bistveno večji od mostu pri Debeli skali v Idriji. Ista ekipa je izdelala tudi nosilno konstrukcijo za viseči most pri teniških igriščih.

Marjan Mržek iz občinske uprave v Idriji je potrdil, da ta trenutek še ni jasen terminski načrt za sanacijo kot tudi ne viri financiranja ter višina investicije. Če občina računa s prenovo v naslednjem letu, potem bodo morali projekt umestiti tudi v občinski proračun, ki naj bi ga v Idriji za koledarsko leto 2021 sprejeli še pred koncem letošnjega leta.