STUDIO

Kaj prinaša nova strategija za mlade?

Objavljeno: petek, 14. januarja 2022 ob 10:03 | Spletno uredništvo

Občina Idrija je na dobri poti, da še to pomlad dobi strategijo za mlade. To je obsežen dokument, v katerem so opisane razmere v lokalni skupnosti, določeni so cilji in tudi koraki, ki jih mora lokalna skupnost narediti. Strategija je do 21. januarja v javni razpravi, sledita še obravnava in sprejemanje na svetu občine.

mci-14-1-2022.jpg

V analizi stanja so ugotovili, da je v občini vse manj mladih, nekaj na račun manj številčnih generacij nekaj pa tudi na račun izseljevanja. V desetih letih je občina tako izgubila kar 437 mladih v starostni skupini od 15 do 30 let. Kljub temu pa na območju celotne občine živi 1.606 mladih, ki od lokalne skupnosti pričakujejo njim bolj prijazno delovno in bivalno okolje.

Kot so ugotovili pripravljavci strategije, si mladi želijo predvsem hitro rešitev stanovanjskega problema, kakovostna in primerno plačana delovna mesta ter odprt prostor za zabavo in druženje. V strategijo so zapisali, da bi morala občina vsako leto za projekte na področju skrbi za mlade nameniti vsaj 250.000 evrov, kar je skladno tudi z drugimi planskimi dokumenti. Ob tem pa naj bi že prihodnje leto za prenovo dela dijaškega doma namenila še okoli 300.000 evrov, saj bodo tam uredili najemniška stanovanja za mlade.

VIDEO POSNETEK

helena-locniskar-13-1-2022-3.jpg

Kot je v TV studiu Idrijskih novic povedala Helena Ločniškar, ki je ob Petri Likar in Matevžu Šlabniku soavtorica Strategije za mlade Občine Idrija 2022 – 2026, je ta dokument namenjen tako mladim kot tudi vsem usmerjevalcem javnega življenja v lokalni skupnosti. Pripravljavci dokumenta so svoje delo opravili temeljito. Anketirali so 210 mladih in skozi njihove odgovore pridobili dokaj verodostojno sliko stanja na tem področju.

V občini Idrija je vse manj mladih, nekaj na račun manj številčnih generacij nekaj pa tudi na račun izseljevanja. V desetih letih je občina tako izgubila kar 437 mladih v starostni skupini od 15 do 30 let. Kljub temu pa na območju celotne občine živi 1.606 mladih, ki pričakujejo spremembe na bolje.

Na katerih področjih so avtorji strategije pohvalili občino in katere ukrepe predlagajo za dvig kakovosti življenja pa tudi o tem, na kakšen način lahko zainteresirani občani preberejo strategijo in oddajo predloge za izboljšave, pa si poglejte v posnetku oddaje Aktualno, v kateri je urednik Damijan Bogataj gostil Heleno Ločniškar.

AUDIO POSNETEK

Helena Ločniškarsoavtorica strategije
00:00 / 15:57