V soboto dopoldne bodo v topilnici čas zavrteli za vsaj 400 let nazaj in spoznavali, kako so v prvih stoletjih v posebnih retortah žgali cinabaritno rudo. Barba Štembergar Zupan bo prikazala, kako so takrat izdelovali glinenene posode za žganje rude in tudi primer retortnega ognjišča. Idrijski rudnik je glinene posode za žganje rude več kot sto petdeset let kupoval v okolici Škofje Loke. Ob prikazu žganja rude v retortah bo na delavnici predstavljeno tudi delo na srednjeveškem lončarskem vretenu, ki se obrača z roko.
Še bolj atraktivni pa bodo kemijski poskusi z živim srebrom, ki jih bosta udeležencem dogodka predstavila dr. Alojz Demšar in Aleš Knez. Rdeča nit bo Mendeljejev periodni sistem, saj letos mineva natanko 150 let od uveljavitve te razvrstitve elementov. Za piko na i pa bosta predavatelja odgovorila še na vprašanje zakaj je živo srebro povzročilo inflacijo v Evropi in na Kitajskem. Popoldne bo vrata odprl še Antonijev rov, v katerega bo obiskovalce popeljal geolog mlajše generacije Lan Zupančič. Na konkretnih primerih kamnin v idrijskem podzemlju bo udeležencem razložil 240 milijonov let geološke zgodovine planeta Zemlje. »Spoznali bomo, kako so nastale določene kamnine, zakaj so danes tu in kako je pod tako majhnim mestecem, kot je Idrija, nastalo eno največjih rudišč živega srebra na planetu Zemlja,« so še zapisali organizatorji v vabilu.

hg-dnevi-poskusi-11-10-019.jpg

IDRIJA, 11. oktobra – Organizatorji serije dogodkov pod skupnim imenom Odsevi srebrnega časa ta konec tedna ponujajo tri posebej zanimive dogodke.

Jutri bo v topilnici kot leta 1600