GLASBA

Jutri bodo v Mejci doneli srbski napevi

Objavljeno: petek, 13. 8. 2021 ob 7:27 - zadnja posodobitev: 13. 8. 2021 ob 9:50 | Spletno uredništvo

Po lanskoletnem premoru se v Mejco vrača festival Čipkarija. V soboto, 14. avgusta, bo v Mejci dišalo po burgerjih, malo mlajši udeleženci pa se bodo lahko posladkali s sladkorno peno in pokovko.

Tokrat bodo na dogodku, imenovanem »Šopaj Mejca«, zadonele značilne srbske trobilske melodije, ki pa vas prav gotovo ne bodo pustile ravnodušnih. Ekipa Kluba idrijskih študentov je priskrbela dve najboljši skupini tega glasbenega stila. Nastopili bodo glasbeniki skupin Pivo in Čevapi, ki jo sestavlja dvanajst glasbenikov iz Postojne in okolice, za njimi pa bodo oder zavzeli Balkan Boys, ki pa so že znano ime v glasbenih vodah, na odru pa bodo imeli malce več prostora, saj skupino sestavlja sedem glasbenikov. Tako eni kot drugi so si oder delili že z mnogimi velikimi imeni slovenske in tuje glasbene scene kot so Vlado Kreslin, Dubioza Kolektiv, Goran Bregović in drugi.

Skupina Balkan Boys je nastala leta 2009. Sprva so se posvečali predvsem razvijanju lastnega glasbenega sloga in ustvarjanju avtorskih pesmi, ki so jih leta 2012 predstavili na albumu From Zabledam, združuje pa elemente balkanske etno/folk glasbe in rocka. Sodelovali so s prepoznavnimi imeni slovenskega in tujega glasbenega prostora. Ustvarili so unikaten glasbeni slog, ki ga sami poimenujejo balkan pop fusion. Mešanico raznovrstnih ritmov, ki jim je skupna balkanska nota, so predstavili na albumu Radio Me Gusta (2015). Leta 2019 so v ljubljanski Cvetličarni praznovali prvih deset let. Na odru so se jim pridružili številni glasbeni prijatelji, dogodek pa je pospremil tudi izid tretjega albuma Welcome to the Gipsyland. Zasedba Balkan Boys v svojih pesmih na svež, inovativen in sebi lasten način ohranja idejo balkanske glasbe, prepleteno z ritmi skaja in rumbe.

Pivo in čevapi so leta 2010 nastala trubaška skupina iz Postojne. Po začetni žanrski neopredeljenosti so se v zadnjih letih posvetili iskanju originalnega trubaškega zvena, temu primerno pa se je spreminjala tudi zasedba. V desetih letih delovanja so zabeležili veliko število nastopov, od najrazličnejših praznovanj, pa vse do koncertov na največjih slovenskih festivalih (Pivo in cvetje, Floating Castle, Zmaj`ma mlade, Črnfest, ...). Večkrat so nastopili tudi na največjem trubaškem festivalu v srbski Guči, osvojili več zlatih plaket in prvih mest na državnih tekmovanjih malih instrumentalnih skupin ter izvedli turnejo po Franciji. Skozi svojo glasbo izražajo pristen balkanski temperament, ki publike ne pušča ravnodušne.

FB_IMG_1628773719255.jpg