Junij je mesec krvodajalcev

Objavljeno: 5. 6. 2020 ob 8:37 - Avtor: Damijan Bogataj

V mesecu juniju obeležujemo dan slovenskega krvodajalstva ter tudi svetovni dan krvodajalcev. Na domače krvodajalce se spomnimo četrtega, o pomenu svetovnega krvodajalstva pa bomo govorili 14. junija.

Leta 1945 je bil v Ljubljani ustanovljen transfuzijski oddelek pri Centralni vojni bolnici, 4. junija pa smo v Sloveniji odvzeli prve doze in jih konzervirali, kar pomeni začetek transfuzijske službe. Leta 1953 smo v Sloveniji uvedli brezplačno, prostovoljno in anonimno krvodajalstvo, kar pomeni, da Rdeči križ Slovenije organizirano izvaja krvodajalske akcije že 67 let. Medtem pa se svetovni dan krvodajalcev, ki ga je razglasila WHO, obeležuje 14. junija. Tema letošnje kampanje je »Varna kri rešuje življenja« slogan pa »Daruj kri in naredi svet bolj zdrav«. Dostop do varne krvi je še vedno privilegij, saj ima večina držav z nizkimi in srednjimi dohodki težave z zagotavljanjem varne krvi. Na svetovni ravni se 42 % krvi zbere v državah z visokimi dohodki, v katerih živi samo 16 % svetovnega prebivalstva.

V Sloveniji smo samozadostni, saj imamo dovolj krvodajalcev za potrebe zdravljenja in pomoči potrebnim v primeru nesreč, na kar smo izredno ponosni. Statistično gledano v Sloveniji vsakih pet minut nekdo potrebuje kri.

V Sloveniji smo samozadostni, saj imamo dovolj krvodajalcev za potrebe zdravljenja in pomoči potrebnim v primeru nesreč, na kar smo izredno ponosni. Statistično gledano v Sloveniji vsakih pet minut nekdo potrebuje kri. Tako obveščanje o nenadomestljivosti zdravljenja s krvjo, motiviranje, pridobivanje novih in ohranjanje obstoječih krvodajalcev ter organizacija krvodajalskih akcij ostajajo glavne naloge RK Slovenije. Letno se izvede več kot 1.100 akcij, od tega približno 380 terenskih. Letošnje leto pa je zaradi epidemije Covid-19 čez noč spremenilo način oskrbe s krvjo. Nekaj rednih akcij je bilo odpovedanih, uvedli so se posebni protokoli za zaščito krvodajalcev in zaposlenih za preprečevanje prenosa virusa ter predhodno naročanje krvodajalcev, ki so ustrezali pogojem darovanja. Takšno krvodajalsko akcijo je Rdeči križ izvedel tudi v Idriji v začetku meseca maja. »Vsem zvestim krvodajalcem in darovalcem ob tem prazniku čestitamo, posebej tistim, ki so se odzvali tudi v času izrednih razmer. Od 1. junija 2020 dalje se krvodajalske akcije odvijajo ponovno po sprejetem planu, ostaja pa naročanje, kar pomeni, da krvodajalec pokliče na transfuzijsko službo in se naroči za darovanje krvi,« so zapisali v sporočilu za javnost na idrijski izpostavi Rdečega križa.