Jerebov likovni poklon Idriji

Objavljeno: torek, 17. 11. 2020 ob 8:08 - posodobljeno: sreda, 18. 11. 2020 ob 8:55 | Avtorica besedila: Neža Pavšič

Ne glede na zaprta vrata Galerije sv. Barbare je ljubiteljem likovne umetnosti namenjena razstava domačina Danila Jereba. Razstavo so za občinstvo zaradi zaostrenih zdravstvenih razmer podaljšali, saj pričakujejo, da se bo neprijetna zdravstvena situacija nekoliko polegla.

razstava-danilo-17-11-2020.jpg

Slikar Danilo Jereb s tokratnim poklonom idrijski kulturni in tehniški dediščini postavlja na ogled opus likovnih del preteklih let. Kot njegov prepoznaven slog pa se venomer in vseskozi kažejo izraziti elementi slikarskih potez idrijskih rdečih in sivih tonov rude ter kolaža klekljarske tradicije. Zgodbe, ki jih slika, so metaforični orisi skritih ulic ter njihovih prebivajočih duš. Te slike obiskovalca razstave pozdravijo prav na začetku ogleda. Sledijo jim slike v igri svetlobe in preteklega časa dediščine rudarjenja ter poziv k osvetljenju tega težaškega dela. Osrednji galerijski del posveča pretežno nanašanju različnih segmentov barv ter med njimi kolažem starih klekljarskih papircev. Med slikami ne manjka poigravanja z nanosom koščkov lesa ter vsakršnega pomembnega elementa idrijske dediščine, kot je na primer tudi smrtna ura. V zadnjem delu razstave se boste z veseljem sprehodili skozi poti tovarištva. Danilo Jereb sklene ogled razstave z interpretacijo pomembne rudarske vrednote tovarištva in zavezništva. Tu je tudi slika v pozitivnih barvah in občutjih, na kateri je naslikana rudarska druščina. Naj nas ta druščina spominja na preživete izzive težke idrijske preteklosti in naj ne pozabimo na pomembno sodelovanje v trenutnih časih.

V novem opusu, tudi nagrajenih Jerebovih slikarskih del, prevladujejo golobi s simboli prebujenja, čutenja, upanja, ... Na ogled le-tega bomo še nekoliko počakali, do takrat pa naj bas bodri misel močne skupnosti, na temelju katere je naše mesto marsikaj preživelo. Kmalu spet vabljeni v galerijski prostor sv. Barbare pod Mestnim trgom!

Zgodbe, ki jih slika Danilo Jereb, so metaforični orisi skritih ulic ter njihovih prebivajočih duš

razstava-danilo-17-11-2020-2.jpg