Je pozimi varno hoditi v hribe?

Objavljeno: 17. 2. 2020 ob 8:27

V torek, 11. februarja, ko smo obeležili mednarodni dan klicne številke 112, so v Medgeneracijskem centru Idrija organizirali predavanje z naslovom Oprema in varna hoja v hribe v zimskih razmerah. Aktualna tema v teh dneh, ko mediji dnevno poročajo o nesrečah v hribih in gorah in so klici na pomoč na številko 112 zelo pogosti.

Avtorica: Tanja Tominec

gorska-resevalna-2--17-2-020.jpg

Na povabilo Rdečega križa Idrija je predaval Miljko Lesjak, izkušen gorski reševalec, član GRS Tolmin in velik ljubitelj gora. Okoli 25 udeležencem predavanja je predstavil svoje izkušnje, opremo in svetoval kako načrtovati turo, pravilno opremo, pravila obnašanja in na kaj vse je potrebno paziti v gorah ob obisku v zimskih razmerah. Kot reševalec je opozoril na številne napake pri uporabi opreme in ravnanju v primeru nesreče. Prav poznavanje razmer, precenjevanje lastnih sposobnosti in nepravilna oprema so najpogostejši razlogi za nesrečo. Priporočilo je, da se v gore odpravljamo v družbi izkušenih, da se pravočasno obrnemo oziroma pohod prestavimo, če vidimo, da ne zmoremo ali so se vremenske razmere poslabšale in je zaradi tega ogrožena naša varnost.

gorska-resevalna-1--17-2-020.jpg

Svojce je potrebno obvestiti o načrtovani poti oziroma takoj sporočiti morebitno spremembo, imeti napolnjeno baterijo telefona in vklopljeno funkcijo za določitev lokacije (seveda pa signala v gorah ni vsepovsod). Predavatelj je še priporočil obisk tečaja varne hoje v gore v zimskih razmerah, kjer slušatelji izvedo vse o pravilni uporabi derez in cepina, kako ravnati ob zdrsu, morebitnem plazu, vse o prvi pomoči in podobno. Tečaje organizirajo lokalna planinska društva in postaje GRS po vsej Sloveniji. »To znanje je potrebno obnavljati in dopolnjevati, saj le tako lahko uživamo in varno obiskujemo gore tudi pozimi,« je še opozoril predavatelj Miljko Lesjak.