STUDIO

Japonci preko Idrije osvajajo Evropo

Objavljeno: četrtek, 11. 11. 2021 ob 12:55 | Spletno uredništvo

V Idriji so pred dnevi pognali nov sistem za zagotavljanje električne energije tudi ob prekinitvah na omrežje. Japonski partnerji so v ta projekt vložili 35 milijonov evrov in Idrija je postala prvo mesto v Evropi, ki je opremljeno s to japonsko tehnologijo.

smart_grid_v.jpg

Občina Idrija je že pred leti uspela navdušiti japonske partnerje, da bi prav v tem mestu postavili vzorčni primer, kako se lahko preko upravljanja pametnih omrežij z enega nadzornega središča uravnava poraba. V prvem koraku so v novo skupno napajanje povezali najpomembnejše javne zavode in ustanove. V poslopju male hidroelektrarne na Lejnštatu so postavil velike hranilnike električne energije, iz katerih lahko ob izpadu napajanja za dlje časa zagotavljajo elektriko za nujno delovanje zdravstvenega doma, doma upokojencev, šole in drugih ustanov. Ob tem pa so v Idriji postavili še vzorčni primer upravljanja električnih porabnikov na daljavo.

Projekt NEDO poteka v japonsko - slovenskem partnerstvu, osnovni partnerji so NEDO in njegov pooblaščeni izvajalec Hitachi ter družba ELES

VIDEO POSNETEK

tadej-rupnik-11-11-2021-3.jpg

To pomeni, da so 15 javnih objektov in 30 individualnih porabnikov opremili z merilci porabe električne energije, kar je prvi korak do pametnega upravljanja s porabniki. Kako ta sistem deluje in kakšne so perspektive razvoja tega omrežja, je v TV studiu Idrijskih novic pojasnil Tadej Rupnik, ki na Občini Idrija vodi ta projekt. Z njim se je pogovarjal urednik Damijan Bogataj.

AUDIO POSNETEK

Tadej Rupnikprojektni svetovalec za energetiko na Občini Idrija
00:00 / 15:57