Jan Tratnik začenja novo sezono

Objavljeno: 4. februarja 2020 ob 9:41 / posodobljeno: 4. februarja 2020 ob 9:55

Avtor: spletno uredništvo

Jan Tratnik danes začenja novo tekmovalno sezono. Pred vrhuncem sezone na italijanskem Giru ga najprej danes čaka dirka v Saudski Arabiji, potem pa še kopica drugih pomembnih tekem.

jan-tratnik-4-2-2020-2.jpg

Jan Tratnik pred začetkom novega kolesarskega leta pravi, da je pripravljen, kot še ni bil. Iz arabskega sveta bi rad odnesel zmagovalne občutke. »Na desetdnevnih pripravah v Španiji smo si nabrali precej kilometrov. Na kolesu smo bili vsak dan od pet do sedem ur, zato se počutim res močnega in komaj čakam, da se vse skupaj začne,« je za Primorske novice povedal Jan Tratnik. Sezono bo odprl na današnji krajši etapni dirki v Saudski Arabiji, ki se letos vrača v kolesarski koledar. Arabci v zadnjem desetletju vse več vlagajo v kolesarstvo, čemur pritrjuje tudi število dirk. Tratnika naj bi februarja čakal dvojni spored, a so dirko po Omanu odpovedali. Zaradi smrti tamkajšnjega voditelja, sultana Qaboosa bin Saida, so v državi razglasili 40-dnevno žalovanje, kar pomeni, da so črtali tudi predvidene športne prireditve v tem času.

navednice-oranzne.jpg

Če bo šlo po načrtih, bom poskušal pustiti pečat tudi v skupnem seštevku. V vsakem primeru pa si želim na prvi dirki do vidnega dosežka, potem bo tudi nadaljevanje lažje.

Jan Tratnik

navednice-oranzne.jpg

Na desetdnevnih pripravah v Španiji smo si nabrali precej kilometrov. Na kolesu smo bili vsak dan od pet do sedem ur, zato se počutim res močnega in komaj čakam, da se vse skupaj začne.

Jan Tratnik

»Želel sem si tekmovati tudi v Omanu, a tako je pač naneslo. Po dirki v Saudski Arabiji bom imel daljši tekmovalni premor, kar ni nujno slabo pred pestro kolesarsko pomladjo. Uvodna dirka pa bo vse prej kot ogrevalnega značaja. V Saudski Arabiji imam visoke tekmovalne cilje, ki niso zgolj etapni. Če bo šlo po načrtih, bom poskušal pustiti pečat tudi v skupnem seštevku. V vsakem primeru pa si želim na prvi dirki do vidnega dosežka, potem bo tudi nadaljevanje lažje,« je povedal 30-letni Idrijčan.

Jan Tratnik računa na to, da se bo domov vrnil z dobro popotnico, kar bi mu dalo novega zagona za daljši tekmovalni premor in treninge pred kolesarsko pomladjo, ki ponuja raznovrstne izzive. Prvi bo 7. marca z enodnevno toskansko preizkušnjo svetovne serije Bele ceste, ki jo zaznamujejo makadamski odseki. Po enotedenski dirki od Tirenskega do Jadranskega morja, ki je kolesarska stalnica v začetku pomladi, bo enodnevnih belgijskih klasik v letošnjem Tratnikovem koledarju le za pokušino. Konec marca ga čakajo dirke De Panne, E3 in Gent-Wewelgem.

Aprila bodo na vrsti višinske priprave, po teh pa bo Jan Tratnik vrtel pedala na dirki po Romandiji, kjer je lani na uvodnem prologu dosegel svojo krstno zmago na dirkah svetovne serije. Tudi letos bosta v francosko govorečem delu Švice na sporedu dve vožnji na čas. Še ena več pa bo na Giru, ki se bo 9. maja začel s krajšim kronometrom po mestnih ulicah Budimpešte. Tehnični odseki in zaključni vzpon bi lahko bili pisani na kožo Janu Tratniku, ki je Giro podčrtal kot glavni cilj spomladanskega dela sezone.

Nezanemarljiv podatek je, da Bahrain McLaren, kot kaže, na dirko po Italiji ne bo poslal moža, ki bi se potegoval za vrhunsko uvrstitev v skupnem seštevku. Novinec Mikel Landa, ki je brez hujših posledic prestal prometno nesrečo na treningu, bo vse moči usmeril v Tour, kar pomeni, da bodo na Giru na svoj račun prišli lovci na etapne zmage. Koledar bi lahko Janu Tratniku šel na roko tudi v olimpijski perspektivi, ki jo kljub hriboviti trasi cestne preizkušnje še ohranja. »Selektorju sem sporočil, da imam po Giru v načrtu priprave za Tokio, kjer bi rad pomagal Rogliču in Pogačarju. V kronometru ima Slovenija eno mesto, vse pa bo odvisno od Rogličeve odločitve,« je še povedal Jan Tratnik.

jan-tratnik-4-2-2020.jpg
jan-tratnik-4-2-2020-3_edited.jpg

foto: Grega Bole, Team Bahrain McLaren