ŠPORT

Jan Tratnik je državni prvak v kronometru

Objavljeno: petek, 18. 6. 2021 ob 7:57 - zadnja posodobitev: 21. 6. 2021 ob 10:08 | Spletno uredništvo

Najboljši idrijski cestni kolesar Jan Tratnik je na državnem prvenstvu v vožnji na čas ugnal vso konkurenco in se že tretjič v svoji izjemni športni karieri okitil z naslovom državnega prvaka v kronometru.

foto: Damjan Žibert / 24ur.com

Jan Tratnik je prehitel tudi Tadeja Pogačarja in Jana Polanca, ki sta osvojila tretje in drugo mesto. Tratnik je bil na 31,5 kilometrov dolgem ravninskem kronometru v Kopru od Jana Polanca hitrejši za devet sekund, od Tadeja Pogačarja, ki je branil naslov, najboljši pa je bil tudi leta 2019, pa za 34 sekund. Po prvem krogu je bil najhitrejši Tadej Pogačar, ki je imel pet sekund prednosti pred Tratnikom in devet pred Polancem, lani tretjim, v nadaljevanju pa je zmagovalec dirke po Franciji 2020 popustil in osvojil končno tretje mesto.

»Po pravici povedano, tega nisem pričakoval. Na državno prvenstvu sem prišel po številnih dirkah in tudi po Giru, kjer sem imel vzpone in padce in sem se enkrat počutil dobro in drugič slabo. Danes je bila loterija glede počutja. Z vožnjo sicer nisem najbolj zadovoljen, saj sem odpeljal že boljše kronometre. Prvi krog sem se odlično počutil, potem pa me je začelo pobirati. Ko pa sem videl, da pobira tudi druge, sem se osredotočil na dobro vožnjo, dal vse od sebe in na koncu je bilo dovolj za zmago, zato sem zelo vesel,« je po dirki za medije povedal Tratnik. Tudi v nadaljevanju je obdržal svoj ritem, njegova povprečna hitrost je bila 50,92 km/h, ter si po letih 2015 in 2018 privozil tretji naslov državnega prvaka v vožnji na čas. V moški konkurenci elite je letos tekmovalo 18 kolesarjev.

»Ko sem izvedel, da smo vsi skupaj, sem malo pritisnil in si rekel, da moram zdržati še deset minut, potem pa bo trpljenja konec. Že v drugem krogu sem bil namreč blizu limita. Če bi se tam psihično zlomil, bi rezultat splaval po vodi. Glava je bila v tistih trenutkih zelo pomembna. Rekel sem si, še deset minut, pa bo konec bolečine. Uspelo mi je zdržati do konca, kar mi je prineslo zmago,« je še povedal Jan Tratnik.

foto: Aleš Fevžer

navednice-modre_edited.png

Ko sem izvedel, da smo vsi skupaj, sem malo pritisnil in si rekel, da moram zdržati še deset minut, potem pa bo trpljenja konec. Že v drugem krogu sem bil namreč blizu limita. Če bi se tam psihično zlomil, bi rezultat splaval po vodi. Glava je bila v tistih trenutkih zelo pomembna.

JAN TRATNIK

profesionalni kolesar

Na skupnem petem mestu je državno mesto sklenil še en Idrijčan Anže Skok, član ekipe Ljubljana Gusto Santic. V cilj je pripeljal s časom 40 minut in 39 stotink, za Tratnikom pa je zaostal 2 minuti, 53 sekund in 18 stotink. V kategoriji mlajših članov je bil nepremagljiv in tako vknjižil naziv državnega prvaka.

Podelitev odličij so z glasnim skandiranjem »Idr'je!« pospremili Tratnikovi prijatelji in navijači. V nedeljo bo na programu še cestna dirka.