Jan Tratnik bo tekmoval na Giru

Objavljeno: četrtek, 18. 3. 2021 ob 7:29 | Spletno uredništvo

Kolesarska ekipa Bahrain Victorious, ki jo je na pravkar končani dirki od Tirenskega do Jadranskega morja kot športni direktor vodil Gorazd Štangelj, je s končnim rezultatom lahko zadovoljna, saj je njihov kolesar Mikel Land osvojil odlično tretje mesto. Do tega rezultata pa so mu pomagali kar trije Slovenci Matej Mohorič, Domen Novak in Jan Tratnik.

jan-tratnik-18-3-2021-foto-bettini.jpg

foto: Bettini

navednice-modre_edited.png

Na Tirreno–Adriatico smo imeli Lando v ekipi, ki je tudi eden glavnih kandidatov za zmago na Giru. Tukaj smo se kot ekipa uigravali in iskali slabosti, da jih odpravimo do Gira. Zelo sem ponosen, da sem izbran za to ekipo. Verjamem, da bo tudi moj trenutek prišel, ko bom lahko dirkal na izid.

Dirka preko Apeninskega polotoka je bila namenjena uigravanju ekipe. V njej se je izkazal Jan Tratnik, ki se je podredil vlogi pomočnika Mikelu Landi in je najboljšega kolesarja ekipe reševal zlasti v ponedeljkovi, 6. etapi ob Baskovi nesreči s kolesom. Za konec dirke pa je lahko Jan Tratnik preizkusil svojo pripravljenost še v kronometru. »Prvi kronometer v sezoni. Upal sem na prvo deseterico,« je za Val 202 dejal Jan Tratnik, ki je na 14. mestu za vsega pet sekund zgrešil želeno uvrstitev.

»Če primerjam z lanskim letom, je bil moj čas malo slabši, a so bile tudi druge razmere. Nazaj je kar močno pihalo v prsi in sem imel kar nekaj težav. Dol je števec skoraj vseskozi kazal 60 km/h, nazaj pa malo drugače in psiha je pri tem zelo pomembna. Zadnji kilometer nisem imel več v sebi prave moči. Dober pokazatelj, da je še nekaj prostora za napredek,« je Jan Tratnik opisal kronometer po obalni promenadi.

31-letni Idrijčan je bil že na Strade Bianche viden kolesar Bahrain Victoriousa, saj je utiral pot na makadamskih odsekih. Zaradi dobro oddelane pomoči ga bodo še obdržali v Italiji. »Na zimskem treningu sem padel in imel pretres možganov, zaradi česar sem izpustil kar nekaj treninga. V Italijo sem prišel pod vprašajem, kako bo šlo. A že na Strade Bianche sem se kot pomočnik izkazal. Na Tirreno–Adriatico smo imeli Lando v ekipi, ki je tudi eden glavnih kandidatov za zmago na Giru. Tukaj smo se kot ekipa uigravali in iskali slabosti, da jih odpravimo do Gira. Zelo sem ponosen, da sem izbran za to ekipo. Verjamem, da bo tudi moj trenutek prišel, ko bom lahko dirkal na izid,« je Tratnik potrdil, da je med predvidenimi potniki za na Dirko po Italiji, ki bo maja zavila tudi v Slovenijo.

Ravno Tratnik je lani 20. oktobra na slovenski 16. etapi Gira, ki je potekala po Beneški Sloveniji in Furlaniji, poskrbel za nadaljevanje slovenskega niza zmag, ki traja zdaj že vse od leta 2014, ko je Luka Mezgec dobil šprint zadnje etape v Trstu.

Dirka preko Apeninskega polotoka je bila namenjena uigravanju ekipe. V njej se je izkazal Jan Tratnik, ki se je podredil vlogi pomočnika Mikelu Landi in je najboljšega kolesarja ekipe reševal zlasti v ponedeljkovi, 6. etapi ob Baskovi nesreči s kolesom.

»Lepa etapa v Brdih, komaj jo čakam. Zdaj je prišlo malo spremembe v mojem koledarju. Očitno so bili tako zadovoljni v ekipi, da so me uvrstili še na Milano – San Remo. Izpustil bom tri klasike v Belgiji, grem domov, nato pa na višinske priprave na Teide, potem me čakajo Romandija, Giro, Dirka po Sloveniji in državno prvenstvo. Za drugi del sezone bomo pa videli,« je Jan Tratnik še razkril, da bo z najbolj slovensko obarvano ekipo svetovne serije nastopil tudi na najbolj odmevni slovenski dirki – letošnja Dirka po Sloveniji bo potekala od 9. do 13. junija, teden dni pozneje pa bo sledilo državno prvenstvo.