ČAS IN LJUDJE

Jakobova nedelja povezala Vojskarje

Objavljeno: četrtek, 12. 8. 2021 ob 9:27 | Avtorica besedila: Irena Hvala / fotografije: Marko Červ

V Kulturnem društvu Planika Vojsko so srečanje pevskih skupin, ki prepevajo slovenske ljudske pesmi, letos zasnovali na drugačen način. Prireditve, ki naj bi potekale skozi leto, pa še vedno nosijo naslov Pri nas je pesem doma. Načrtovano druženje v mesecu maju je, zaradi upoštevanja ukrepov v smislu preprečevanja okužb s koronavirusom, odpadlo.

jakobova-nedelja-12-8-2021.JPG

Moška vokalna skupina Vojsko pod vodstvom Aleksandra Grošlja

Na predvečer nedavne Jakobove nedelje je potekala prva v nizu pevskih prireditev. Vojskarski kulturniki so jo namenili svojemu rojaku, duhovniku Srečku Vončini, kot darilo ob zlatomašnem jubileju. V programu je prva nastopila glasbeno-pevska zasedba Pomladni dan, ki združuje pevke in godce s krajev ob Idrijci in Soči. Skupina se pogosto predstavlja v domačih krajih in v svoje repertoarje uvršča tudi ljudske pesmi, nastale v njihovi domači okolici. Moška vokalna skupina je zapela pod vodstvom Aleksandra Grošlja, slavljencu Srečku Vončini pa namenila prav posebno pesem.

jakobova-nedelja-12-8-2021-2.JPG

Skupina Pomladni dan

jakobova-nedelja-12-8-2021-5.JPG

Stiški kvartet

Prvič se je na Vojskem predstavil Stiški kvartet. Pevci so v svoji predstavitvi povedali, da jih skupno prepevanje druži že tri desetletja. Kot ambasadorji slovenske pesmi so nastopili v različnih državah po svetu, velikokrat pa sodelujejo tudi z znanimi ustvarjalci s področja zabavne glasbe. Tako so s pevko Nino Pušlar na jubilejni Slovenski popevki dosegli drugo mesto. Na Vojskem so prednost dali ljudskim pesmim in s svojim nastopom med poslušalci poželi veliko navdušenje.

Vse zbrane v dvorani doma krajanov in gasilcev sta nasmejala tudi šaljiva prizora po scenariju Irene Hvala in v izvedbi članic domačega kulturnega društva. Prireditev je tokrat vodila mlada članica kulturnega društva Kristina Ipavec, ki je ob koncu dogodka zbranim priporočila, naj ohranjajo in spoštujejo pevsko izročilo, ki so nam ga zapustili naši predniki.

jakobova-nedelja-12-8-2021-3.JPG

Šaljivi prizor - članici KUD Ave Blaznik in Neža Merlak

navednice-modre_edited.png

Zdelo se mi je, da je zate in za tvoja otroška leta pastirska palica tedaj še pretežka!

Na Jakobovo nedeljo je potekalo slovesno bogoslužje, ki ga je, ob somaševanju domačih duhovnikov Lojzeta Šinkovca in Vinka Lapajneta, vodil zlatomašnik Srečko Vončina. V pridigi je predstavil svojo petdesetletno poklicno pot. Predvsem je poudaril, da se je vseskozi držal pravila, ki si ga je zastavil ob nastopu službe, in sicer, da ne bo delal razlik med ljudmi, da jih bo sprejemal in jih bo imel rad.

Vojskarski kulturniki so ob farnem prazniku pripravili tudi novo številko Kulturniškega lističa. V njem so ujeti utrinki spominov na zlatomašnikovo službeno pot. Posebej zanimiv pa je prispevek učiteljice Marije Hren, ki je Srečka Vončino poučevala v prvem razredu vojskarske osnovne šole. Danes devetdesetletna gospa je zapisala: »Čeprav si bil drobne postave, si bil samostojen in odločen pri branju in pisanju. Veliko pozitivnih značajskih lastnosti si pokazal že v prvem razredu osnovne šole. Nisem zasledila,da bi kdaj kaj prepisal od soseda, zanesel si se le na svoje znanje. Zelo dobro vem, kako sem se zgrozila, ko sem izvedela, da si ob koncu prvega razreda postal pastir govedi na eni od večjih vojskarskih kmetij. Zdelo se mi je, da je zate in za tvoja otroška leta pastirska palica tedaj še pretežka!«

Priprave na praznovanje farnega praznika in zlatomašnega jubileja so tudi tokrat združile delujoča vojskarska društva in posameznike, ki se trudijo obogatiti življenje v tej gorski vasi, kjer pregovorno ogenj v peči ugasne le v noči med svetim Jakobom in sveto Ano.

jakobova-nedelja-12-8-2021-4.JPG

Šaljivi prizor o vojskarskih opravljivkah - članica KUD Anja Vončina