GOSPODARSTVO

Iztok Seljak je častni konzul

Objavljeno: sreda, 14. 7. 2021 ob 11:38 | Spletno uredništvo

Madžarska ima že predstavništva v Ljubljani, kjer je veleposlaništvo, in v Lendavi, od začetka meseca julija pa tudi v Kopru. Prvi častni konzul madžarske na Primorskem pa je Iztok Seljak, sicer solastnik in direktor Hidrie.

Seljak si bo prizadeval predvsem za sodelovanje gospodarstev obeh držav na področju razvojnega preboja. Imenovanje Iztoka Seljaka za častnega konzula pa ni slučajna, saj je Hidria lastnica proizvodnih kapacitet v mestu Gyöngyös. Hidria je največja slovenska vlagateljica na Madžarskem, v prihodnjih petih letih pa naj bi v to poslovno enoto vložila še deset milijonov evrov.

Madžarski častni konzulat so odprli v palači Fontico na trgu Brolo. Odprtja častnega konzulata se je udeležil tudi madžarski zunanji minister Peter Sziijarto, ki je izpostavil pomen koprskega pristanišča za madžarsko gospodarstvo.

trg-brolo-12-5-2021.jpg

Madžarski častni konzulat so odprli v palači Fontico na trgu Brolo

iztok-seljak-14-7-2021.jpg

Madžarski zunanji minister Peter Sziijarto in novi madžarski častni konzul Iztok Seljak | foto: Mestna občina Koper 

Madžarska je sicer v zadnjih letih močno okrepila svoje naložbe v Sloveniji, tako na področju bančnega sektorja (NKBM in SKB), energetike (bencinski servisi OMV Slovenija), medijev (Planet TV) in turizma (Terme Lendava).

V ospredju madžarskih interesov, ki so povezani s Slovenijo, pa je tudi možnost za sodelovanje pri izgradnji drugega železniškega tira med Koprom in Divačo. Prav povezovanje z zalednimi državami pri modernizaciji železniške povezave je prioriteta tako za Slovenijo kot za Madžarsko, ki je za Avstrijo drugo najpomembnejše tržišče za Luko Koper, je napovedal Stanislav Raščan, državni sekretar na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve.

»Madžarska ima jasno vizijo in strategijo - želi nadoknaditi zamujeno v preteklih desetletjih in se pospešeno razvijati. Pri tem išče različne povsem pragmatične povezave in v tej luči je treba videti njen pristop do Slovenije,« je ob odprtju konzulata povedal Iztok Seljak. Kot svojo glavno nalogo vidi povezati gospodarske potenciale obeh držav pri visokotehnološkem razvoju, pri čemer je v ospredju področje zelene mobilnosti, avtonomne vožnje, zelene energetske infrastrukture, ob digitalni podpori. »Združeni lahko ustvarimo večjo kritično maso in v centralni Evropi spodbudimo razvojno industrijski 'hub' prihodnosti,« je še povedal.