Iztok Seljak je častni konzul

Objavljeno: sreda, 12. 5. 2021 ob 10:05 | Damijan Bogataj

Iztok Seljak bo poslej ob številnih zadolžitvah v skupini Hidria nekaj svojega časa namenjal tudi povezovanju Slovenije in Madžarske. Slednja ga je imenovala za častnega konzula, kar bo prineslo novo dinamiko v odnosih med državama. Sedež častnega konzulata bo v Kopru.

trg-brolo-12-5-2021.jpg

Palača Fontico na Trgu Brolo v Kopru - nekdanje skladišče žita | foto: Visit Koper

Vlada republike Slovenije je od Občine Koper najela del prostorov v renesančni palači Fontico na Trgu Brolo, kjer bodo uredili častni konzulat Madžarske. Sprva so načrtovali ureditev sedeža konzulata v Idriji, a so kasneje prevladali drugačni interesi. Kot poročajo Primorske novice, bo občina za najem prostorov prejela 243 evrov mesečno.

Iztok Seljak je v pogovoru za Primorske novice povedal, da vidi še velik neizkoriščen potencial v sodelovanju med Slovenijo in Madžarsko. Odločitev za odprtje konzulata v Kopru se mu zdi logična, saj postaja Koper pomembno regionalno središče. Pod okriljem konzularnega predstavništva naj bi oživele kulturne in gospodarske povezave, ki bodo prispevale k zagonu pomembnih projektov. Kot primer dobrega sodelovanja med obema državama pa novi častni konzul izpostavlja tudi dejstvo, da ima Hidria na Madžarskem že enajst let svojo tovarno.

Po neuradnih napovedih naj bi prostore novega častnega konzulata v Kopru predali v uporabo v prihodnjih mesecih.

iztok seljak-23-6-20.jpg
navednice-modre_edited.png

Ponujeno priložnost sem se odločil sprejeti, saj sem prepričan, da bo to spodbudilo nadaljnji razvoj in dobro sodelovanje z našo sosedo. Gre namreč za neizkoriščen potencial, ki ga kaže razviti zlasti na gospodarskem področju.

IZTOK SELJAK

častni konzul Madžarske v Sloveniji