GOSPODARSTVO

Iztok Seljak in Janez Podobnik za Slovenijo brez plastike

Objavljeno: sreda, 28. 7. 2021 ob 7:14 | Spletno uredništvo

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v ponedeljek sprejel dosedanjega predsednika Rotary International Holgerja Knaacka. Sprejema sta se udeležila tudi dosedanji guverner Rotary Slovenija Iztok Seljak in asistent guvernerja za okolje Janez Podobnik.

steklenicke-27-7-2021-4.jpg
  • Volumen steklenke adijoplastenka.si je 700 ml, kar je približno enako volumnu ene buteljke vina.

  • Steklenka adijoplastenka.si je oblikovana in proizvedena v Sloveniji, v Steklarni Hrastnik, podjetju z več kot 160-letno tradicijo v razvoju in proizvodnji steklene embalaže.

  • Teža steklenke adijoplastenka.si je 525 g, kar ustreza teži približno dveh velikih jabolk

  • Tisk na steklenkah adijoplastenka.si je iz UV organskih eko barv.

  • Zamašek je iz bukovega lesa.

  • Tudi priloženi list papirja prihaja iz trajnostnih virov.

  • Embalaža steklenke adijoplastenka.si je elegantna in funkcionalna in je izdelana iz recikliranega papirja. Zapira se na inovativen način, brez plastike in lepila in ja prav tako slovenski izdelek.

Holger Knaack se je predsedniku republike zahvalil za podporo, ki jo je predsednik izkazal gibanju adijoplastenka.si, ki ga je Rotary Slovenija predstavil na Bledu pred mesecem dni. Ob tem je dodal, da gre za izjemen poslovni model, za socialno inovacijo, ki bo prispevala k rešitvi globalnega okoljskega problema odlaganja plastike za enkratno uporabo v naravo.

Predsednik republike je povedal, da je urad predsednika, tudi ob spodbudi njihovega projekta, že postal »urad brez plastenke«, do konca leta pa si bo prizadeval odpraviti iz svoje rabe tudi vso plastiko za enkratno uporabo. S tem želi predsednik Pahor pokazati osebno zavezanost in tudi s sodelavci v Uradu predsednika Republike Slovenije prispevati k varovanju okolja. Sogovornike je seznanil z delovanjem Stalnega posvetovalnega odbora za podnebno politiko pri predsedniku Republike Slovenije. Odbor deluje od novembra 2019 in s podajanjem priporočil odločevalcem prispeva k oblikovanju slovenske podnebne politike in trajnostnemu razvoju.

Pobuda za gibanje adijoplastenka.si je nastala v okviru Rotary Slovenija. Cilj gibanja je, da bi Slovenija v prihodnjih petih letih postala prva država na svetu brez uporabe plastenk za enkratno uporabo.

steklenicke-27-7-2021-2.jpg
steklenicke-27-7-2021-1.jpg
steklenicke-27-7-2021-3.jpg

Projekt so prvič predstavili javnosti 13. maja na dan Zemlje. »V naši viziji smo skupaj opredelili zaščito okolja, planeta in narave, kot eno naših ključnih prioritet. Med številnimi izjemnimi okoljskimi projekti smo se skupaj odločili za začetek bitke proti mikroplastiki s projektom z delovnim imenom »Plastenka? Ne, hvala!« za radikalno znižanje vsebnosti mikroplastike v rekah, morjih, ribah in našem prehranskem ciklu in s tem za podaljšanje naše življenjske dobe. Cilj, ki smo si ga postavili skupaj s številnimi partnerji, je nič manj kot Slovenijo do leta 2026 narediti za prvo državo moderne »plastične« dobe, ki za pitje vode in drugih pijač ne bo več uporabljala plastenk, nato pa ta poslovni model ponesti daleč preko naših meja,« je v poslanici ob predstavitvi zapisal guverner Iztok Seljak.

Organizacija Rotary Slovenija je v sodelovanju s številnimi partnerji zasnovala lično steklenico, ki so jo izdelali v steklarni Hrastnik. Narejena je iz stekla brez težkih kovin, njen zamašek pa je lesen iz bukovega lesa. »Steklenka na celotni svoji poti, od ideje pa do končnega kupca, sledi vsem smernicam trajnosti,« pa je poudaril Janez Podobnik, asistent guvernerja za okolje.