Izjemna razstava fotografij v Cerknem

Objavljeno: četrtek, 27. 2. 2020 ob 14:49

​V petek, 21. februarja, so v Cerkljanskem muzeju odprli že 13. bienalno Mednarodno fotografsko razstavo Maska 2020, ki je k sodelovanju privabila 163 poklicnih in ljubiteljskih avtorjev iz 36 držav. Najuspešnejši avtor letošnjega natečaja je Dejan Kokol iz Slovenije s 14 sprejetimi in dvema nagrajenima fotografijama, posebno nagrado za najboljši posnetek cerkljanskih Laufarjev pa si je letos prislužil Anton Tratnik s fotografijo »V službi kulture«.

maska--1-27-2-020.jpg

Avtorica: Jasna Kofol

maska-21-2-2020-4.jpg

Kategorija Maska

Častne trakove so prejeli:
Aleš Lemut iz Slovenije
Miljko Lesjak iz Slovenije
Danilo Lesjak iz Slovenije
Marcel Van Balken z Nizozemske
Paolo Tavaroli iz Italije
Isolde Stein iz Nemčije

FZS medalje so prejeli:
Zlata: Sabhra Roychowdhury
iz Indije
Srebrna: Milan Malovrh iz Slovenije
Bronasta: Adela Lia Rusu iz Romunije

FIAP medalje so prejeli:
Zlata: Zvonko Radinčanin s Hrvaške
Srebrna: Andreja Ravnjak iz Slovenije
Bronasta: Csaba Attila Kontar z Madžarske

Ustvarjalci in soustvarjalci natečaja in odprtja Maske 2020 so se na predpraznični petek v dvorani Glasbene šole Cerkno poklonili že več kot 60-letni tradiciji cerkljanske Laufarije in zaploskali sodelujočim na letošnji razstavi, ki jo Foto klub Cerkno in Cerkljanski muzej na ogled dajeta že trinajstič.

Tradicijo natečaja so člani Foto kluba začeli leta 1996, ko so z njim želeli pospremiti praznovanje takratne 40. obletnice obnovitve cerkljanske Laufarije, pred štirimi leti pa so z razstavo pospremili že 60. obletnico obnovitve te stare, a še kako žive pustne šege. Prvi bienalni natečaj je nosil naslov »Pustna maska«. K sodelovanju je sprva privabil ljubiteljske fotografe iz vse Slovenije, kmalu pa tudi iz tujine. Zaradi toliko različnih pomenov in interpretacij maske, predvsem pa, da je razstava lahko organizirana pod okriljem Mednarodne zveze za fotografsko umetnost – FIAP, so ga člani kluba kmalu preimenovali v »Masko«. Pod pokroviteljstvom Fotografske zveze Slovenije – FZS in FIAP-a je bila Maska kot mednarodni natečaj letos organizirana že šestič in je tako privabila 163 priznanih ljubiteljskih in poklicnih fotografov iz 36 držav.

navednice-sive.jpg

Ko gremo v službo, ko pridemo domov, ko se družimo s prijatelji in

znanci … Vsakič si nadenemo drugačno masko.

 

Vasja Doberlet

Kategorija Prosta barvna in ČB

FIAP častne trakove so prejeli:
Raffaele Ballirano iz Italije
Peks Heinz iz Nemčije
Milan Malovrh iz Slovenije
Milorad Kascelan iz BIH
Eizenija Freimane iz Latvije
Ruud Mooi z Nizozemske

  

FZS medalje so prejeli:
Zlata: Dejan Kokol iz Slovenije
Srebrna: Danilo Lesjak iz Slovenije
Bronasta: Robert Strahinjić iz Slovenije

  

FIAP medalje so prejeli:
Zlata: Marcel Van Balken z Nizozemske
Srebrna: Andreja Peklaj iz Slovenije
Bronasta: Nestor Fanos iz Grčije

maska-21-2-2020-2.jpg

Avtorji so lahko sodelovali v štirih temah: poleg prvotne »Maska« še v temi »Prosta črno bela«, »Prosta barvna« in »Ljudje«. Strokovna žirija je imela zahtevno delo, saj je izmed 2.384 fotografij izbirala tiste, ki vsaka zase pripovedujejo svojo zgodbo in si resnično zaslužijo nagrado, svoje mesto v razstavnem katalogu in na razstavi. Kot je namreč v svojem uvodnem govoru citirala kritiko mojstra fotografije Stojana Kerblerja predsednica Foto kluba Cerkno Anica Kofol, je »danes ni umetnosti, v kateri bi bilo toliko ponavljanja, kot ga je pri fotografiji«.

Izbor je Foto klub Cerkno zaupal mojstru fotografije Juretu Kravanji, enemu najuspešnejših fotografov v Bosni in Hercegovini Draganu Proletu, mojstru fotografije in pooblaščencu Fotografske zveze Slovenije za stike z Mednarodno krovno zvezo FIAP Vasji Doberletu. Nagradili so 49 fotografij, od tega 21 fotografij slovenskih avtorjev, ki so se najbolje odrezali v kategoriji Ljudje. V temi Maska je pri izboru najboljše fotografije cerkljanskih Laufarjev kot vodja Cerkljanskega muzeja in poznavalka tega lokalnega pustnega običaja svoj glas prispevala tudi Milojka Magajne.

V vsaki temi so žiranti podelili zlato, bronasto in srebrno medaljo FIAP in šest častnih trakov FIAP ter zlato, srebrno in bronasto medaljo FZS. Čeprav vsaka od sprejetih fotografij pripoveduje svojo zgodbo, gledalcu skupaj dajejo predvsem eno sporočilo: da maska ni le pustni kostum, temveč je lahko tudi oblačilo ali obraz, ki ga nosimo vsak dan.

navednice-sive.jpg

Morda bi si želeli več prijav. Ker pa je maska kot fotografska tema precej zahtevna in ne najbolj priljubljena, smo s številom prejetih del lahko več kot zadovoljni.

 

Anica Kofol

maska-27-2-2020-4.jpg

Podelitev nagrad in projekcijo izbranih in nagrajenih fotografij so obogatile članice dekliškega noneta »AddBeat«.

maska--4-27-2-020.jpg

Kategorija Prosta

 

FIAP častne trakove so prejeli:

Andreja Ravnjak iz Slovenije

Miljko Lesjak iz Slovenije

Miran Krapež iz Slovenije

Eienija Freimane iz Latvije

Marcel Van Balken z Nizozemske

Stuart Bould iz Irske

 

FZS medalje so prejeli:

Zlata: Nagy Botond iz Romunije

Srebrna: Marian Plaino iz Romunije

Bronasta: Peter Balantič iz Slovenije

  

FIAP medalje so prejeli:

Zlata: Milan Malovrh iz Slovenije

Srebrna: Shin Woo Ryu iz Južne Koreje

Bronasta: Leonid Goldin iz Izraela

Kategorija Ljudje

 

FIAP častne trakove so prejeli:
Dajana Čok iz Slovenije
Seyed Shahabeddin Montazeri iz Irana
Istvan Forgacs iz Madžarske
Sandi Novak iz Slovenije
Skov Soren iz Danske
Valendina D’Alia iz Italije

  

FZS medalje so prejeli:
Zlata: Nik Bertoncelj iz Slovenije
Srebrna: Robert Strahinjić iz Slovenije
Bronasta: MD Tanveer Hassan Rohan iz ZDA

  

FIAP medalje so prejeli:
Zlata: Dejan Kokol iz Slovenije
Srebrna: Andreja Peklaj iz Slovenije
Bronasta: Nagy Botond iz Romunije

Kaj nam določena fotografija sporoča, pa je precej odvisno tudi od nas samih. »Ko gremo v službo, ko pridemo domov, ko se družimo s prijatelji in znanci … Vsakič si nadenemo drugačno masko,« je dejal Vasja Doberlet, ki je najboljšim avtorjem izročil nagrade.

Za že šesto izvedbo Mednarodne razstave Maska in dolgoletno uspešno sodelovanje si je nagrado FIAP-a prislužil tudi Foto klub Cerkno. Predsednica Foto kluba Anica Kofol je ob podelitvi povedala, da bi si morda želeli več prijav. Ker pa je maska kot fotografska tema precej zahtevna in ne najbolj priljubljena, so s številom prejetih del lahko več kot zadovoljni. Dodala je še, da je organizacija mednarodne razstave tako organizacijski kot finančni zalogaj, in se zahvalila Občini Cerkno, ki je v delu foto kluba prepoznala vpliv ne le na fotografskem področju temveč tudi pri ohranjanju in širjenju lokalne tradicije.

Podelitev nagrad in projekcijo izbranih in nagrajenih fotografij so obogatile članice dekliškega noneta »AddBeat«. Zbrane so pozdravili tudi člani Laufarske družine, med katerimi je bil tudi harmonikar, ki ga je v fotografski motiv ujel Anton Tratnik na letošnji zmagovalni fotografiji z motivom Cerkljanske Laufarije.

V prostorih Cerkljanskega muzeja si lahko 98 del Maske 2020 ogledate še do 15. marca letos, v Galeriji Magazin v Idriji pa bodo nagrajene fotografije na ogled od 15. aprila dalje.

Prav posebna nagrada je vsako leto namenjena tudi najuspešnejšemu avtorju natečaja. FIAP značka za najboljšega avtorja skupno v treh štirih temah letos ostaja v Sloveniji in sicer pri Dejanu Kokolu, ki ima kar 14 sprejetih in 2 nagrajeni fotografiji.

maska--2-27-2-020.jpg
maska-27-2-2020-3.jpg

foto: Marko Čadež