Z glasbo in pravljicami v poletni večer

Objavljeno: 10. 8. 2020 ob 14:55 | Spletno uredništvo

Plato pred staro muzejsko Rudarsko hišo v Bazoviški ulici je bil v nedeljo, 9. avgusta, prizorišče prav posebnega dogodka. S pripovedovanjem starih pravljic za odrasle in izvirno glasbo na ljudske motive je nastopila pripovedovalsko-glasbena skupina Bajate.

bajate---3---10-8-020.jpg

vse foto: Robert Zabukovec

Koncertni nastop, ki je sodil pod okrilje cikla glasbenih prireditev Gallus fest 2020, so organizatorji prepletli še s projektom Prenove idrijskih rudarskih hiš II (PIRH-II). V sklopu tega že drugi mesec v stari rudarski hiši poteka pisateljska rezidenca. Gostji le-te, literarni ustvarjalki Mateja Perpar in Natalija Šimunović, sta se kot interpretki dela besedil vključili tudi v pripovedovalski program skupine Bajete.

Prizorišče pred staro rudarsko hišo je nastopajoče očaralo, zelo pa so bili zadovoljni tudi z odzivom publike. Na improviziranih sediščih in stojiščih na cesti je dogajanje spremljalo veliko domačinov, pa tudi prišlekov iz drugih krajev, saj poznavalci zelo cenijo ustvarjanje in nastop pripovedovalsko-glasbene skupine Bajate.

bajate---6---10-8-020.jpg
bajate---2---10-8-020.jpg
bajate---8---10-8-020.jpg
bajate---5---10-8-020.jpg
bajate---4---10-8-020.jpg
bajate---7---10-8-020.jpg

V zanimivem uvodu je založnik Damijan Bogataj zbranim predstavil fotografijo iz muzejske zakladnice, ki je bila posneta pred natanko 104 leti na istem prizorišču. Sredi vihre prve svetovne vojne je fotograf zabeležil skupinski portret dveh družin z glasbeniki. Po 104 letih so v podobni sestavi glasbeniki spremljali ljudske pripovedi, v katere so snovalci prepletli prastare pripovedi o stvarjenju sveta, iznajdljivem Kranjcu in razložili zakaj smrt še danes brez vsakega redu pobira ljudi s te zemlje.

Publika se je nastopajočim zahvalila z dolgimi aplavzi, v poseben poklon bližnjemu sosedu rudarske hiše Mirku Tratniku pa so glasbeniki izvedli še skladbo Pankrac, ki opisuje življenje in delo moža, ki je bil vedno prvi.