Izjemen koncert ob 10-letnici muziciranja

Objavljeno: 17. 8. 2020 ob 13:18 | Damijan Bogataj

Družinski Klavirski trio Rupnik je minuli petek na predvečer velikega šmarna v cerkvi sv. Trojice nad Vrhniko glasbeno obeležil 10-letnico delovanja. Kljub omejitvam zaradi koronavirusa, se je koncerta udeležilo zelo veliko poslušalcev.

Trio-Rupnik-17-8-020.jpg

V družinskem Klavirskem triu Rupnik muzicirajo Manca, Anže in Nejc. Glasba, ki jih spremlja že iz otroštva, postaja v teh letih njihova poklicna dejavnost. Vsi trije so študentje uglednih glasbenih konservatorijev v Salzburgu, Celovcu in Ljubljani. V desetletnem obdobju delovanja je njihovo komorno muziciranje v klavirskem triu usmerjalo več mentorjev. Med njimi je najvidnejšo sled vsekakor zapustil Tomaž Lorenz, ki je mlade umetnike v razvojno najobčutljivejšem obdobju znal usmeriti na pot zrelega poustvarjanja glasbenih mojstrovin velikih skladateljev. Danes nad delovanjem tria bdi Janez Podlesek z Akademije za glasbo v Ljubljani.

Trio-Rupnik2-17-8-020.jpg
trio rupnik.jpg

Na jubilejnem koncertu ob 10-letnici delovanja smo tako slišali dve temeljni deli iz svetovne glasbene zakladnice. Najprej Klavirski trio v D-duru, Opus 70, št. 1 Ludwiga van Beethovna, saj letos mineva 250 let od njegovega rojstva, v drugem delu koncerta pa še Klavirski trio Bedricha Smetane v G-molu. Za dodatek so mladi virtuozi izbrali 2. stavek Andante con moto tranquillo iz Mendelssohnovega Klavirskega tria št. 1, op. 49 v d-molu, ki sodi med najlepša dela svetovne zakladnice za ta komorni sestav.

Ob 10-letnici delovanja so člani zasedbe prejeli veliko čestitk z najboljšimi željami po nadaljevanju poklicne glasbene kariere. V okviru programa Gallus fest je Klavirski trio Rupnik nastopil v Idriji leta 2015.