Anonimni napadi na ravnateljico

Objavljeno: ponedeljek, 8. 3. 2021 ob 15:09 - zadnja posodobitev: 8. 3. 2021 ob 18:58 | Damijan Bogataj

Konec prejšnjega tedna se je na družbenem omrežju Facebook pojavil anonimni zapis glede izvajanja ukrepov za zajezitev epidemije Covida v Osnovni šoli Idrija. Avtor(ica) zapisa trdi, da gre za izživljanje nad idrijskimi otroki. Na primeru svojih otrok ostro napada vodstvo šole in učitelje z navedbami, da se ukrepi izvajajo preko ustrahovanja, žaljenja in verbalnega napada nad otroki. Obtožbe zaključuje s pozivom, naj se starši združijo in protestirajo proti odloku, ki te ukrepe predpisuje in objavlja fotografijo in kontakte ravnateljice OŠ Idrija, kamor naj se protesti usmerijo.

navednice-modre_edited.png

Naj ta trezen razmislek rodi pametno spoznanje v smeri strpnosti in sodelovanja, ki bo prispevalo k hitrejšemu izhodu iz pandemije ter dobremu in prijaznemu življenju v naši občini.

Na ta zapis se je danes v posebni izjavi za javnost odzval župan Občine Idrija Tomaž Vencelj, saj je občina ustanoviteljica šole. »Ravnateljica OŠ Idrija Ivica Vončina, vsi učitelji in ostali zaposleni na šoli so zavezani spoštovati vse sprejete predpise, tudi tiste, ki jih sprejema Vlada RS s ciljem zajezitve epidemije. Svoje delo opravljajo vestno in odgovorno in prepričan sem, da v nobenem primeru ne bi ravnali v škodo otrok, ki so jim zaupani. Nikomur ukrepi, ki se jih moramo držati, niso ljubi, vsem spreminjajo ustaljeni način življenja in dela in vse nas omejujejo. Moramo pa biti, kot posamezniki in kot družba, zreli in se zavedati, da nas bodo te omejitve in odrekanja počasi vrnila v čase, ko ne bodo več potrebna. Odrasli prevzemamo odgovornost zase, pa tudi za otroke, kot starši, vzgojitelji in učitelji. Pri uresničevanju te odgovornosti moramo biti dosledni, včasih tudi strogi. Vztrajanja in prepričevanja, da se tudi otroci, za svojo varnost in varnost drugih, morajo držati ukrepov, ne gre zmotno zamenjevati za napadalnost in žaljivost. Je pa žaljivo in neprimerno po družabnih omrežjih anonimno navajati neka dejstva in pozivati, naj se vodstvo šole napade preko telefona in elektronske pošte. Anonimno spodbujanje k določenim dejanjem ter napadalni in žaljivi odnosi ne smejo postati način sporazumevanja med nami. Naprošam vas, da o anonimnem pisanju trezno razmislite, prav tako trezno presodite o ukrepih v idrijski osnovni šoli, ki se izvajajo v skladu s sprejetimi predpisi, v dobro otrok in celotne lokalne skupnosti. Naj ta trezen razmislek rodi pametno spoznanje v smeri strpnosti in sodelovanja, ki bo prispevalo k hitrejšemu izhodu iz pandemije ter dobremu in prijaznemu življenju v naši občini,« je še zapisal v posebni izjavi za javnost idrijski župan Tomaž Vencelj.