AKTUALNO

Iz starega balinplaca v nov mestni park

Objavljeno: sreda, 3. 11. 2021 ob 14:47 | Spletno uredništvo

V Rožni ulici se odpira nekdanji balinplac, ki je letos postal prijeten park za druženje. Novembra bo park osvetljevala tudi svetlobna skulptura Luke Savića. Lokalni pobudniki vabijo na otvoritev v sredo, 10. novembra, ob 17. uri.

balinplac-3-11-2021.JPG
balinplac-3-11-2021-2.jpg

Pobudniki prenove Katja Martinčič, Jože Carli in Primož Pavšič v sodelovanju s studiem Prostorož so v parku ohranili nekatere elemente bivšega balinplaca, pa tudi najlepša drevesa, ki so samoniklo zrasla v času, ko je bil prostor zapuščen. Drevesa so zaščitili, robove zavarovali z recikliranimi granitnimi kockami, nekdanjo površino za balinanje pa so utrdili s peskom. V parku so namestili nov, testni model klopi, pri kateri so namesto nog uporabili kar betonske cevi. Zaradi odstranitve panelne ograje se novi park odpira proti Rožni ulici, hkrati pa je bila obnovljena ograja proti potoku Nikova. Spomin na balinarsko zgodovino prostora ohranja kovinski napis BK Škafar, ki je bil najden na lokaciji in bo obnovljen v originalni barvi.

balinplac-3-11-2021-3.jpg

Svetlobni kip Kot v nebesih, tako na zemlji Luke Savića je bil med drugim na ogled v Skopju

Novi park bo v temnih novembrskih dneh osvetljevala skulptura slovenskega umetnika in filozofa Luke Savića Kot v nebesih, tako na zemlji. Skulptura, ki bo v parku stala do 10. decembra, preiskuje mejo med vidnim in nevidnim, materialnim in duhovnim, pa tudi med različnimi epizodami iz zgodovine umetnosti. Motiv stiska rok je hkrati dejanje harmonije ter gesta, ki združuje nebo in zemljo. Savićev projekt je bil prvič postavljen v okviru festivala Svetlobna gverila, na eni izmed energijskih točk, ki jih je v Ljubljani pred leti markiral slovenski neoavantgardist Marko Pogačnik.

Vabljeni na otvoritev parka in skulpture s kuhanim vinom, toplim čajem, domačimi prigrizki, glasbo, in druženjem s prebivalci Rožne ulice! V primeru dežja bo dogodek prestavljen.

Otvoritev parka in skulpture bo v sredo, 10. novembra, ob 17. uri. Vabljeni na kuhano vino, čaj, domače prigrizke ter glasbo in druženje!

Obnova balinplaca je del projekta Common places, ki ga vodi Prostorož in podpira program Ustvarjalna Evropa (2014-2020) - Kultura. Projekt podpira tudi Občina Idrija. Dogodek bo potekal v skladu s takratnimi priporočili NIJZ za zbiranje na javnih krajih.