Iz Certe je nastal Larix

Cerkno, 12. novembra 2019

uredništvo

Delničarji družbe Certa Holding, največji je z nekaj več kot tremi četrtinami delnic podjetje Postojnska jama d.d., so na včerajšnji skupščini sklenili, da se bo družba preimenovala v Larix, upravljanje. Njen sedež se iz Cerknega seli v Postojno.

Marjan-Batagelj-Postojnska-jama.jpg

Kot je poročala Slovenska tiskovna agencija, sta bila poleg družbe Postojnska jama d.d., ki ima nekaj več kot 77-odstotni lastniški delež, ob koncu leta 2018 po podatkih iz letnega poročila za lani večja lastnika še sklad Alfi s skoraj desetino delnic in podjetje Alea Iacta poslovneža Sergeja Racmana s 4,2-odstotnim deležem. Nekdaj številni manjšinski delničarji družbe, ki obvladuje dva ključna stebra cerkljanskega gospodarstva, imajo ta trenutek v lasti še 8,6 odstotka delnic.

Iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev, katerega predsednik Kristjan Verbič je bil edini predstavnik malih delničarjev na skupščini, so sporočili, da so lastniki potrdili preimenovanje podjetja v Larix, upravljanje in tudi selitev sedeža podjetja iz Cerknega v Postojno.

hotel-cerkno-12-11-019.jpg

Ob tem pa so potrdili še sklep o spremembah statuta družbe, s katerim se odpravlja omejitev, ki preprečuje, da bi imel posamezni delničar na skupščini več kot 10 odstotkov glasovalnih pravic. V združenju so temu nasprotovali, saj so prepričani, da takšna sprememba ni v interesu 152 manjšinskih delničarjev, ki bi za svoje delnice želeli primerno prodajno ceno oziroma denarno odpravnino. Zaradi tega so vložili tudi izpodbojno tožbo.

postojnska-jama-12-11-019.jpg

Družba Postojnska jama d.d. poslovneža Marjana Batagelja, ki med drugim upravlja s turistično najbolj obiskano slovensko jamo in Predjamskim gradom, je po informacijah Združenja malih delničarjev že zelo blizu pogojem za iztisnitev preostalih malih delničarjev. Ob tem v združenju opozarjajo na podoben primer v družbi Certa, kjer je Postojnska jama d.d. manjšinske delničarje nedavno že iztisnila iz družbe ter jim ob tem izplačala po njihovem prepričanju zelo nizko denarno odpravnino sedem evrov, zaradi česar so na okrožno sodišče v Novi Gorici že vložili predlog za sodni preizkus denarne odpravnine.

Certa Holding je sicer 54,3-odstotni lastnik družbe Certa, ki ima v lasti podjetje Hotel Cerkno, ki upravlja z istoimenskim hotelom in s Smučiščem Cerkno, ter kobariškega podjetja Tik in četrtine cerkljanske tovarne Eta. Skupaj Marjan Batagelj obvladuje več kot 95 odstotkov lastništva Certe.