Ivica Kavčič o knjigi, ki je marsikoga presenetila

Objavljeno: ponedeljek, 12. 4. 2021 ob 13:58 | Spletno uredništvo

Ivica Kavčič je konec prejšnjega koledarskega leta v samozaložbi izdala knjigo Iz spomina – za spomin. Gre za avtobiografsko delo, v katerem avtorica obuja spomine na prehojeno življenjsko pot. V TV studiu Idrijskih novic se je z avtorico o novi knjigi pogovarjal urednik Damijan Bogataj.

Ivica Kavčič v drugem letniku gimnazije v Postojni leta 1950

Ivica Kavčič je pomembno zaznamovala obdobje od druge svetovne vojne do zamenjave političnega sistema leta 1991. Sama je izkusila krivice in surovost italijanskega režima v letih pred vojno. Njene zgodbe o sodelovanju s partizani, o begu pred domobranci in o maminih aretacijah ter trpljenju v taboriščih se berejo kot najbolj napeto čtivo.

S svobodo leta 1945 so se Ivici Kavčič odprli novi horizonti. Šolanje v Postojni in kasneje v Ljubljani ji je dalo poklic inženirke kemije. Prvo delovno mesto je dobila v laboratoriju na rudniku, kjer se je izkazala tudi pri znanstveno-raziskovalnem delu. Vedno dosledna in občutljiva za reševanje skupnih problemov se je ob zlomu rudnika za nekaj mesecev znašla celo na čelu rudnika v času, ko je bilo treba prezaposliti večino knapov.

Ivica Kavčič z ostalimi slovenskimi delegati v Zveznem odboru Skupščine SFRJ leta 1977

Družbeno-politično delo je nadaljevala v republiški in zvezni skupščini, kjer so jo imenovali tudi »ta huda poslanka«. Sledila je zaposlitev na čelu SDK v Novi Gorici in kasneje županovanje v Idriji. Mnogi se iz tistih let spominjajo Ivice Kavčič kot zavzete in odgovorne predsednice Skupščine občine Idrija, ki je imela posluh za potrebe podeželja in jasno razvojno vizijo za gospodarstvo. V tistih letih so tudi s pomočjo samoprispevkov domala vsi kraji v nekdanji veliki občini korenito napredovali. Upokojila se je ob menjavi družbene ureditve in naslednja leta posvetila skrbi za mamo, ki je hudo zbolela. Po maminem slovesu se je vključila v delovanje muzejskega društva in se posvetila pisanju monografije o živem srebru. Knjiga je naletela ne izjemen odziv in je bila v nekaj mesecih razprodana.

V TV studiu Idrijskih novic je v pogovoru z urednikom Damijanom Bogatajem osvetlila tudi težke življenjske preizkušnje. Med te vsekakor sodi dogajanje okoli napovedane stavke rudarjev in ob prvi naravni nesreči v Bolnici Franja.

»Z mano pogosto niso bili zadovoljni, a mi za to ni bilo kaj prida mar. Bila sem zadovoljna, če mi je uspelo povedati tisto, kar sem občutila, da je po moji presoji prav in pošteno,« je zapisala Ivica Kavčič.

VIDEO POSNETEK

ivica-kavcic-12-4-2021-3.jpg
navednice-modre_edited.png

Z mano pogosto niso bili zadovoljni, a mi za to ni bilo kaj prida mar. Bila sem zadovoljna, če mi je uspelo povedati tisto, kar sem občutila, da je po moji presoji prav in pošteno.

Ivica Kavčič z očetom Nacetom in mamo Milko v začetku leta 1942

Milan Kučan ji je leta 1990 podelil državno odlikovanje za vodenje sanacije Bolnice Franje

Pozitivni odzivi na izdano knjigo so jo presenetili. Ni pričakovala toliko pozitivnih ocen in spodbud. Čestitali so ji mnogi prijatelji in znanci. Pa ne le za izdano knjigo ampak tudi in predvsem za njeno doslednost pri poštenem urejanju družbenih problemov.

»Vaša knjiga je res dragocena za celotno našo skupnost, saj v njej zapisane zgodbe niso le vaše ampak so na nek način ogledalo celotne naše lokalne skupnosti v drugi polovici prejšnjega stoletja,« je ob zaključku pogovora v TV studiu Idrijskih novic poudaril urednik Damijan Bogataj. Več in podrobneje pa v posnetku pogovora.

AUDIO POSNETEK

Ivica Kavčičavtorica knjige Iz spomina - za spomin
00:00 / 15:57