AKTUALNO

Ivica Kavčič je častna občanka

Objavljeno: sreda, 23. 6. 2021 ob 8:42 - zadnja posodobitev: 23. 6. 2021 ob 11:24 | Damijan Bogataj

Plato pod stopniščem pri cerkvi svetega Antona v Idriji je bil sinoči prizorišče slavnostnega zasedanja sveta Občine Idrija ob občinskem prazniku. Osrednji nagovor je že po tradiciji pripadel županu in v njem se je Tomaž Vencelj spomnil tudi nedavno preminulega častnega občana Alfreda Kobala. Zbrani so se z minuto molka poklonili njegovemu spominu.

V odsotnosti podžupana Kristjana Brusa, ki je že vrsto let predsednik komisije za nagrade in priznanja, sta član te komisije Dejan Mrak in župan Tomaž Vencelj podelila dve nagradi, Pirnatovo priznanje in nagrado Jožefa Mraka. Slednjo je za življenjsko delo na področju geologije in publicistike prejel Jože Čar. Pirnatovo nagrado je občinski svet letos namenil radijskemu programu Primorski val, ki ga izdaja Radio Cerkno. Nagrado za mlade ustvarjalce je občina Idrija letos namenila nogometnemu vratarju Žigi Frelihu, ki pa se zaradi klubskih obveznosti ni mogel udeležiti podelitve v Idriji. V njegovem imenu je nagrado prevzela njegova spremljevalka Marlena Fortuna. Nagrado občine so letos namenili tudi občinskemu štabu Civilne zaščite, ki se je v zadnjem letu izkazal s požrtvovalnostjo, predanostjo in strokovnostjo pri soočanju z epidemijo virusa covid-19.

Najdaljši aplavz med vsemi nagrajenci pa je prejela Ivica Kavčič. Župan Tomaž Vencelj ji je izročil listino, s katero so ji podelili naziv častne občanke občine Idrija. V obsežni obrazložitvi je Sanja Rejc povedala, da si je nova častna občanka vse življenje prizadevala za dobro skupnosti v najširšem pomenu te besede. Njeno delovanje tako pri vodenju rudnika v času njegove zadnje krize kot pri pisanju knjige Živo srebro, temeljnega dela s področja predstavljanja živega srebra, je tako za laično kot tudi strokovno javnost neprecenljivega pomena.

V imenu prejemnikov priznanja je zbrane nagovorila nova častna občanka Ivica Kavčič. Zahvalila se je za pozornost in dodeljene časti, ki spremljajo vsako nagrado. Zbrane je spomnila, da sedijo pod vznožjem idrijske kalvarije. S to besedo pa bi najlažje opisali tudi življenja brezštevilnih generacij, ki so v 500-letni zgodovini rudnika in mesta tudi za ceno svojega zdravja odkopavali cinabaritno rudo globoko pod idrijskim površjem. »Že slavni Valvasor je zapisal, da živo srebro nepopravljivo poškoduje idrijske rudarje, ki so po izbruhu bolezni primerni le še za beračenje,« je še povedala častna občanka Ivica Kavčič.

Slovesnega zasedanja občinskega sveta ob prazniku občine so se udeležili občinski svetniki in sorodniki nagrajencev. Prišli so tudi občinski veljaki, ki so v dneh pred praznikom glasno dvomili v pravilnost napovedi, da bo slovesno zasedanje potekalo v cerkvi svetega Antona. Zadovoljni ob odločitvi župana, da zasedanje sveta iz cerkve umakne na plato pod stopniščem, so se zasedanja tudi sami udeležili.

Pravi boter iz ozadja te odločitve pa je bil harmonikar Marko Hatlak. Ta je namreč po izjavi pristojnih županu predlagal izvedbo prazničnega koncerta v cerkvi, čemur so potem dodali še zamisel, da bi tudi občinski svet zasedal kar v cerkvi. Po velikem viharju v malem kozarcu vode je župan Tomaž Vencelj ukazal prestavitev prizorišča zasedanja občinskega sveta ob prazniku na plato pod stopniščem.

Harmonikar Marko Hatlak je nastopil z izborom svojih najpopularnejših interpretacij skladb iz svetovne zakladnice glasbe, po tem koncertu pa je župan Tomaž Vencelj zbrane povabil še k praznično obloženi mizi, ki so jo pripravile kuharice Gostilne Kos.

Med uglednimi gosti so bili direktorji javnih zavodov, nekdanja župana Samo Bevk in Cveto Koder ter tudi častni občan, zdravnik Damijan Meško.