ČAS IN LJUDJE

Ivana Leskovec ne bo več direktorica muzeja

Objavljeno: petek, 19. 11. 2021 ob 9:01 - zadnja posodobitev: 19. 11. 2021 ob 9:25 | Avtor besedila: Damijan Bogataj

Po izteku rednega mandata dosedanji direktorici Ivani Leskovec je občina, kot ustanoviteljica muzeja, objavila razpis, preko katerega so k prijavi pozivali zainteresirane kandidate. Rok za zbiranje kandidatur se je iztekel 12. novembra, a med prispelimi prijavami ni prijave dosedanje direktorice. Kot je za Idrijske novice potrdila Ivana Leskovec, se sama res ni odločila za prijavo za nov mandat na čelu osrednjega muzejskega zavoda na Idrijskem in Cerkljanskem. Do izpolnitve pogojev za redno upokojitev bo opravljala delo kustosinje.

Postopek izbiranja novega direktorja vodi občina preko komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Direktor občinske uprave Gregor Prezelj je napovedal, da bo komisija o prijavah razpravljala na rednem decembrskem zasedanju in občinskemu svetu v potrditev poslala svoj predlog. Predvidoma se bodo kandidati najprej predstavili članom komisije in izbrani pred polno potrditvijo na zasedanju občinskega sveta še članom tega organa.

Ivana Leskovec je opravljala delo direktorice muzeja od leta 1995
ivana-leskovec-19-11-2021.jpg

Podatki o prijavah niso dostopni javnosti. Če bi sledili praksi, da odhajajočega direktorja nasledi njegov dosedanji namestnik, potem ima možnosti za zasedbo tega mesta Miha Kosmač, ki zadnja leta ob odsotnosti direktorice vodi muzej. Pred njim so to nalogo zaupali Mariji Terpin Mlinar in še pred njo Darku Vilerju. Kdo od teh se je morebiti prijavil na razpis, še ni znano.

Ivana Leskovec je pomembno zaznamovala delo muzeja v zadnjih skoraj treh desetletjih. Leta 1995 je prej kustosinja zasedla mesto direktorice, potem ko je s tega mesta na poklicno pot politika odšel Samo Bevk. Njen redni mandat naj bi se sklenil marca prihodnje leto.