Ivan Cankar gre na maturo

Objavljeno: 16. 4. 2020 ob 7:24 - Avtor: spletno uredništvo

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica želi letošnjim maturantom priskočiti na pomoč pri učnih pripravah na zrelostni izpit.

Za narodov blagor / foto: SNG Nova Gorica

Dijaki se v tem obdobju soočajo s posebnimi učnimi izzivi. Da bi jim olajšali učenje na daljavo in zahtevne priprave na maturo, so v gledališkem arhivu odprli dostop do vseh tistih predstav Ivana Cankarja, ki jih je uprizorilo SNG Nova Gorica in so zajete v pripravo na splošno maturo iz slovenščine za leto 2020.
Posnetke, podrobnejše opise predstav in nastopajoče si lahko vsi ogledajo na spletni strani gledališča www.sng-ng.si . Dostop do posnetkov predstav bo na spletni strani gledališča mogoč do preklica odloka o prekinitvi javnega življenja v Sloveniji zaradi zajezitve novega koronavirusa.
Do posnetkov predstav lahko pridete tudi na Facebook strani #SNGNOVAGORICA.
V SNG Nova Gorica so Ivanu Cankarju vedno namenjali veliko pozornosti. Na oder so postavili njegova odrska besedila Za narodov blagor, Kralj na Betajnovi, Lepa Vida, Hlapci, Pohujšanje v dolini Šentflorjanski, nekatere od teh tudi več kot enkrat; poleg teh pa tudi priredbe, pripravljene po njegovih delih: Hlapec Jernej in njegova pravica (Jože Babič), Jernejeva pravica (Ferdo Delak), Martin Kačur (Janez Povše), Pozdravljena, dolina Šentflorjanska (Janko Čar). 
»Vsem letošnjim maturantom želimo uspešne priprave na maturo!« so še zapisali v tiskovnem sporočilu v upravi gledališča v Novi Gorici.

Cankar za maturante vključuje posnetke predstav: 
    • Za narodov blagor 
    • Kralj na Betajnovi 
    • Pohujšanje v dolini Šentflorjanski 
    • Hlapci 
    • Lepa Vida 

Lepa Vida / foto: SNG Nova Gorica