Ivan Bizjak je bil učitelj in pisatelj

Objavljeno: 19. 12. 2019 ob 7:26

Na današnji 17. december se je leta 1936 v Črnem Vrhu nad Idrijo rodil Ivan Bizjak, ki se je v slovensko zgodovino zapisal kot pisatelj, literarni urednik, založnik in učitelj. Umrl je 30. januarja lani v Piranu.

ivan bizjak-18-12-19.jpg

Avtor: uredništvo

o_Kult-Ciciban-november2014-hires-jpeg1_

Ivan Bizjak je odraščal v skromnih razmerah, s sestrama Anico in Cvetko so že zgodaj ostali brez obeh staršev. Pri desetih letih je začel delati kot pastir v sosednji vasi. Bil je zelo slaboviden, vendar pa mu to ni preprečilo šolanja. Leta 1958 je diplomiral na ljubljanskem učiteljišču in se zaposlil kot učitelj. Leta 1959 je na Filozofski fakulteti v Ljubljani diplomiral kot predmetni učitelj pedagogike in slovenskega jezika s književnostjo. Kot učitelj je bil zaposlen v Zavratcu, Doleh, Spodnji Idriji, Idriji in Ljubljani. Po devetih letih dela v šolstvu se je leta 1968 zaposlil na založbi Mladinska knjiga. Kasneje je delal v Prešernovi družbi ter nazadnje ustanovil založbo Sanjska knjiga, v kateri je ostal do upokojitve.

V založništvu je pustil močan pečat. Bil je urednik mnogih knjižnih zbirk, med drugim Zlate knjige, Zlate slikanice, Petdeset najlepših po izboru bralcev, Enciklopedije Slovenije, ... V pionirskem listu je osnoval kviz znanja, ki je kmalu prerasel v kviz Vesela šola. Sodeloval je pri začetkih Sveta knjige in Bralne značke. Redno je objavljal v Cicibanu, Trobentici, Pionirskem listu, Otroku in družini. Leta 1970 je izdal učbenik Svet pred domačim pragom, ki je v poznejših letih izšel še v sedmih ponatisih. Leta 2006 je prejel Schwentnerjevo priznanje za življenjsko delo v založništvu in bralni kulturi na Slovenskem.

Domačini v Črnem Vrhu se ga spominjajo z velikim spoštovanjem.

ivan bizjak3-18-12-19.jpg
Bralna_znacka.png