Investitorji se vračajo k starim modrostim

Objavljeno: četrtek, 6. 5. 2021 ob 14:36 - zadnja posodobitev: 7. 5. 2021 ob 8:26 | Spletno uredništvo

Pred nekaj tedni je izšla zanimiva publikacija, ki je namenjena lastnikom in bodočim graditeljem stanovanjskih hiš na Idrijskem. Publikacijo Naše hiše sta izdali Občina Idrija in Urbanistični inštitut Republike Slovenije.

idrija-rudarska-6-5-2021.jpg

Krajinska arhitektka dr. Damjana Gantar je ena od soavtoric te publikacije, s tem področjem in sorodnimi temami že zelo dolgo poklicno ukvarja. V publikaciji so predstavljene številne dileme, s katerimi se soočajo lastniki v želji, da bi bivalne stavbe obnovili in jih naredili še bolj prijazne stanovalcem. Kljub temu, da občinski prostorski načrt jasno določa pravila in smernice za gradnjo in prenovo, se neredko zgodi, da investitorji bolj kot arhitektom zaupajo svoji presoji ali pa nasvetom mojstrov posameznih obrti. Tako imamo tudi na območju občine Idrija fasade nekaterih poslopij prebarvane s kričečimi barvami, na strehah so narejene neskladne frčade ali pa pol sicer lepe fasade kvarijo tam nameščene klimatske naprave. To pa je le nekaj podrobnosti, na katere v sicer obsežnem in ilustrativno bogatem priročniku opozarjajo avtorji.

Kot je v pogovoru v TV studiu Idrijskih novic povedala Damjana Gantar, je potrebno lastnike o tem izobraževati in osveščati. Njihova velika želja po prenovi jim prinaša veliko skrbi in dilem, zato so nasveti krajinskih arhitektov in arhitektov res dragoceni.

Ob vsem tem pa Damjana Gantar opozarja na velik pomen tradicionalne stavbne dediščine. V zadnjih letih je tudi na območju občine Idrija zgrajenih več stanovanjskih stavb, ki so zasnovane sonaravno in pri katerih so graditelji uporabili naravne materiale.

VIDEO POSNETEK

damjana-gantar-6-5-2021-3.jpg
nase-hise-6-5-2021.jpg

Stara znanja zidarskih, tesarskih, krovskih in drugih mojstrov se še niso povsem izgubila in zato je prav, da se primeri dobrih praks predstavijo javnosti.

Še več in podrobneje o dilemah podobe naših krajev in o konkretnih primerih obnove poslopij na Idrijskem pa v posnetku pogovora dr. Damjane Gantar z urednikom Damijanom Bogatajem.

AUDIO POSNETEK

dr. Damjana Gantarraziskovalka na Urbanističnem inštitutu Republike Slovenije
00:00 / 15:57