NAGRADE INOVATORJEM

BRDO PRI KRANJU, 3. oktobra – Pred dnevi je Gospodarska zbornica Slovenije podelila tradicionalna priznanja in nagrade slovenskim inovatorjem. Med nagrajenimi tudi po en projekt iz podjetij Kolektor in Hidria.

MatejJurman-3-10-019.jpg

Kot poročajo Idrijske novice je Kolektor prejel priznanje za »digitalno vizualizacijo v delovnih procesih«. S pričetkom digitalne transformacije v industriji je prišel tudi čas in možnost za spremembe v načinu izobraževanja kadra ter posredovanja ključnih informaciji. Video medij, 3D animacija ter obogatena resničnost so bistveni sklopi inovacije, ki zamenjuje papirno obliko navodil in prinašajo nov interaktiven način izobraževanja ter podajanja informacij. Povečana hitrost učenja, lažje dojemanje postopka, kontekst »ponovi, kar vidiš«, hitrost generiranja ter enostaven dostop do gradiva je zgolj nekaj pozitivnih lastnosti inovacije, za katero v Kolektorju dnevno odkrivajo nove možnosti uporabe.
Hidria je prejela priznanje za rele za hladen zagon, ki je plod raziskav enote v Tolminu. Rele za hladen zagon je elektronski rele brez gibajočih se delov, namenjen nadzoru in kontroli grelnika zraka v motorjih z notranjim izgorevanjem emisijskega standarda EURO6. Glavni dejavniki za razvoj novega releja za hladen zagon so zastarelost MOSFET-ov v obstoječi rešitvi, velik odstotek reklamacij obstoječe rešitve na trgu, doseg ROHS2 norme in razvoj izdelka v skladu z zahtevami funkcionalne varnosti po standardu ISO 26262, pri čemer se s podvajanjem zaščitnih funkcij, kot je na primer meritev toka, dosega zahtevano raven funkcionalne varnosti, ki je primerljiva s standardi v letalski industriji.

Matej Jurman, prejemnik priznanja iz podjetja Kolektor / foto: Boštjan Berglez