GOSPODARSTVO

Inženirka leta je Nataša Kovačević

Objavljeno: sreda, 12. januarja 2022 ob 8:28, zadnja posodobitev: 13. 1. 2022 ob 8:52 | Spletno uredništvo, foto: BoBo 

Predsednik republike Borut Pahor je v predsedniški palači razglasil letošnjo dobitnico naziva »inženirka leta«. Ta laskavi naziv si je prislužila Nataša Kovačević, vodja projektov na oddelku za raziskave v podjetju Kolektor Group v Idriji.

natasa kovacevic-12-1-22-2.jpg

Prve korake na karierni poti je Nataša Kovačević naredila kot mlada raziskovalka na Inštitutu Jožef Stefan. Po zaključku doktorata se je iz akademskega okolja odpravila v podjetje Kolektor, kjer je postala vodja projektov. Lotila se je tudi raziskovanja temeljnih in aplikativnih korozijskih procesov na kovinskih in kompozitnih materialih.

Nataša Kovačević je članica nadzornega sveta in partnerica v mednarodnem projektu MAMI Magnetics and Microhydrodynamics. Svoje znanje in izkušnje predaja na delavnicah za nadarjene dijake ter kot mentorica doktorskim študentom v podjetju in na mednarodni podiplomski šoli IJS.

Borut Pahor je ob razglasitvi spomnil, da se je svet znašel pred velikim svetovnim problemom, ki zadeva vse človeštvo, pred podnebnimi spremembami. "To moramo hitro rešiti, če želimo našim otrokom in vnukom zagotoviti življenje, v katerem bodo lahko pokazali vse svoje talente. Naslednje desetletje, dve, tri bo v znamenju silovitih družbenih in tehnoloških sprememb. Sem med tistimi, ki morda mestoma slepo verjamemo, da človek ne more ustvariti problemov, ki jih ne bi znal tudi rešiti," je dejal predsednik Borut Pahor.

Pri tem je za reševanje težav poudaril vlogo tehnološkega napredka. "Inženirji so, kolikor razumem svet, most med cilji in njihovo dosego. Naj gre za inženirje ali inženirke, svet krvavo potrebuje vaše talente, vašo pripravljenost, da stopite iz cone udobja in vaše znanje, da rešite probleme, o katerih mi ne moremo niti razmišljati," je dejal.

Zmagovalko so izbirale štiri žirije, sestavljene iz dosedanjih nominirank za naziv inženirke leta, predstavnikov medijev, dijakinj in učiteljev iz konzorcija srednjih šol, ki sodelujejo v projektu Inženirke in inženirji bomo!, ter predstavniki organizatorja in partnerjev, so sporočili iz družbe Mediade.

"Hvala, da ste v meni prepoznali potencial, da sem lahko zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. V čast si štejem, da sem del tega projekta, da sem spoznala čudovito ekipo ljudi, ki stoji za projektom, in devet izjemnih inženirk. Vse nominiranke smo zmagovalke, vsaka prispeva enakovreden delček k inženirstvu in pomaga soustvarjati rešitve prihodnosti," je ob razglasitvi dejala prejemnica naziva Nataša Kovačević. Spomnila je še, da se vloga žensk v inženirstvu povečuje, a jih je v primerjavi z moškimi še vedno malo, zato je prav, da se mlade ženske spodbuja k tem poklicem. "Še naprej se bom trudila navdihovati mlada dekleta in fante za inženirstvo in naravoslovje," je zagotovila.

navednice-modre_edited.png
komar-ludvik--12-1-22.jpg

Vesel sem, da smo uspeli ustvariti delovno okolje, v katerem je Nataša postala »Inženirka leta«. Glede na spopadanje z izzivi Kolektorja zadnjih nekaj let, to vsekakor ni naključje. Ob osvajanju novih programov se v Kolektorju kalijo odlične inženirske ekipe, ki ne klonejo pred še tako velikimi problemi. Smatram, da ob razglasitvi izrečene čestitke Nataši gredo vsem, ki v tem okolju delamo in smo prispevali k razvoju, ki ga Kolektorju še nekaj let nazaj nihče ni upal pripisati. Zastavljeni cilji pa ne omogočajo počitka. Naše vrste moramo še okrepiti. Zato pozivam vse ambiciozne sposobne mlade inženirke in inženirje, da se nam pridružijo in skupaj premikamo razvoj še hitreje.

LUDVIK KUMAR

izvršni direktor raziskave

natasa kovacevic-12-1-22-3.jpg

Za letošnji naziv inženirke leta se je potegovalo deset kandidatk, poleg Nataše Kovačević še Špela Jernejc iz podjetja Procesni Inženiring, Špela Jug iz podjetja Lek, Branka Kranvogl iz podjetja Cleangrad, Dijana Makivić Grilc iz podjetja Gen-I, Adina Mlivić iz podjetja BSH Hišni aparati, Lea Naglič iz podjetja Loftware, Božidarka Radović iz podjetja Better, Judita Zupančič iz podjetja Krka in Tjaša Zupančič Hartner iz podjetja Varis Lendava.