STUDIO

Ifigenija Simonović išče dušo Idrije

Objavljeno: četrtek, 19. 8. 2021 ob 10:32 | Spletno uredništvo

Z večernim prvim branjem literarnih okruškov to poletje v Idriji nastalih literarnih del se zaključuje projekt Pisateljska rezidenca Idrija 2021, ki ga organizira Založba Bogataj. Druga rezidentka v letošnjem nizu dveh je pesnica in esejistka Ifigenija Simonović, ki s tem tednom zaključuje tritedensko bivanje in ustvarjanje v Idriji.

ifigenija-simonovic-19-8-2021-7.jpg

Ifigenija Simonović novo literarno delo ustvarja v Topilnici Hg | foto: Robert Zabukovec

Prvo literarno delo je objavila že daljnega leta 1966 v reviji Pionir, ko ji je bilo trinajst let, v dijaških in študentskih letih pa je objavljala pesmi v Tribuni, Mladih potih, Dialogih, Novi reviji, Naših razgledih, ... Nekaj njenih pesmi je bilo tudi prevedenih in so izšle v tujini. Sama pravi, da je najtežje pisati za otroke, saj se mora pesnik pri tem povsem potopiti v svet otrok.

vabilo mail zadnja.jpg
vabilo mail zadnja.jpg

V študentskih letih je srečala Vitomila Zupana, ki je pustil pomemben pečat pri njenem ustvarjanju in oblikovanju pogleda na svet. Prepisala in v samozaložbi je izdala osem zbirk njegovih poezij in raziskala njegovo zapuščino, ki jo hranijo v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani. Sooblikovala je tudi knjigo/album o Vitomilu Zupanu Važno je priti na grič, ki je izšel leta 2014.

Kritiki in poznavalci kakovostne literature visoko cenijo njeno ustvarjanje. Leta 2009 je prejela Rožančevo nagrado kot priznanje za najboljšo esejistično knjigo zadnjih dveh let za zbirko Konci in kraji, leta 2011 pa Trubarjevo priznanje, ki ga NUK podeljuje za pomembne prispevke k ohranjanju nacionalne pisne kulturne dediščine.

vitomil-zupan-19-8-2021.jpg

Vitomil Zupan je pustil pomemben pečat pri njenem ustvarjanju in pogledu na svet

navednice-modre_edited.png

V Idriji se pobiram. Mesto me je nagovorilo, prišlo je ravno ob pravem času. Končno sem spet lahko samo jaz, brez obveznosti in bremen. Ne moreš neprestano trpeti za druge.

9789610119968.jpg

Ifigenija Simonović je letnik 1953. Mladost je preživela v Kranju, študirala je v Ljubljani na Filozofski fakulteti primerjalno književnost in slavistiko. Leta 1978 se je preselila v London, kjer je leta 1985 diplomirala na Višji šoli za umetno obrt. Posvetila se je oblikovanju keramike, nakita in slikanju na tekstil. Po smrti moža se je leta 2003 preselila nazaj v Ljubljano. V letih od 2017 do 2020 je bila predsednica Slovenskega centra PEN.

Zadnje tri tedne je v okviru pisateljske rezidence bivala v Idriji, nad katero je navdušena. Odkriva ljudi in njihove zgodbe. Vtise bo strnila v knjigo, ki bo prihodnje leto izšla pri Založbi Bogataj.

Zajeta slika1.JPG
9789610131243.jpg

VIDEO POSNETEK

ifigenija-simonovic-19-8-2021-3.jpg

AUDIO POSNETEK

Ifigenija Simonovićgostja v Pisateljski rezidenci Idrija 2021
00:00 / 15:57

Danes pozno popoldne založba pripravlja srečanje s pisateljico Ifigenijo Simonović in pisateljem Petrom Rezmanom, ki bo posebej za to priložnost pripotoval iz Velenjskega Grabna. Odlomke del, ki so nastali v času bivanja obeh pisateljev v pisateljski rezidenci v Idriji, bosta interpretirala Sonika Kovačič in Tomaž Bizjak, člana igralskega ansambla Dramatičnega društva Idrija. Literarni večer organizira založba v sodelovanju z upravo CUD Hg Idrija na končni postaj tovorne žičnice na vrhu klasirnice v nekdanji rudniški topilnici Hg ob 18. uri.

Odlomke del, ki so nastali v pisateljski rezidenci, bosta interpretirala Sonika Kovačič in Tomaž Bizjak