ŠPORT

Idrijski jadralci regato sklenili na drugem mestu

Objavljeno: četrtek, 19. 8. 2021 ob 12:52 | Spletno uredništvo

Tako kot lansko leto se je ekipa Navtičnega kluba Merkur Idrija, v sestavi Andrej Jereb – skiper, Jakob Jež, Vojko Petrič, Sašo Turk, Jernej Poljanec, Jernej Drofenik in Egon Škvarča, udeležila mednarodne regate La Cinquecento in v razredu ORC C osvojila drugo mesto.

jadralci-19-8-2021.jpg

Regato La cinquecento organizira Navtični klub Santa Margareta iz italijanskega mesta Caorle. Kot že ime regate pove, gre za regato, v kateri jadralci prejadrajo vsaj 500 navtičnih milj oziroma 926 kilometrov. Regata velja za najdaljšo v Jadranu. Start regate je pred vhodom v mesto Caorle, blizu Benetk, tekmovalne jadrnice se po regatnem polju podajo naprej ob obali Istre do otoka Susak, kjer trasa zavije čez Jadran, vse do otočja Tremiti na JV Italije.

Start regate je bil 29. maja 2021, udeležilo pa se je je 35 jadrnic. Idrijska ekipa se je regate udeležila drugo leto zapored, poleg tega pa se je v preteklih letih udeleževala tudi drugih tradicionalnih, odprto-morskih regat (La Duecento, La Ottanta), prav tako v organizaciji Navtičnega kluba Santa Margareta. Pri tovrstnih regatah gre za neprestano jadranje, ekipa na krovu pa se razdeljena v pare pri upravljanju jadrnice izmenjuje na tri do štiri ure.

jadralci-19-8-2021-3.jpg
jadralci-19-8-2021-4.jpg

Veter, ki je jadralce spremljal proti jugu, po obratu ni dosti spreminjal smeri, kar je pomenilo zelo neudobno jadranje v veter – »v orco«, z ogromno pljuskanja in pršenja ter udarjanja ob visoke valove. Ob dobri izbiri taktike z vožnjo proti jugu Kornatov po obratu na Tremitih, je ekipa počasi, a vztrajno, pridobivala mesta v razvrstitvi. Napeto je bilo vse do konca, za dodaten pritisk pa je poskrbela skoraj 10-urna bonaca (brezvetrje), prav pred svetilnikom Porer na jugu Istre. Tu je bila na preizkušnji psihična trdnost in ohranjanje mirnih misli. Kot vedno se je veter ob sončnem vzhodu okrepil, sledilo je zelo prijetno in udobno jadranje proti cilju v Caorlah. Med vsemi jadrnicami je regato uspešno zaključilo 27 od skupno 35 jadrnic na startu. Idrijska ekipa je ciljno črto prečkala fizično in psihično izmučena, a vendar pod močno doza adrenalina in ponosa obogatena za novo izkušnjo. Poleg tega pa je še dosegla odlično drugo mesto v skupini.

jadralci-19-8-2021-5.jpg

Idrijska ekipa (Andrej Jereb - skiper, Jakob Jež, Vojko Petrič, Sašo Turk, Jernej Poljanec, Jernej Drofenik in Egon Škvarča) jadra na 12,5-metrski jadrnici Salona 38 – Martini, s katero se je udeležila tudi te regate

Idrijska ekipa že celo leto jadra na jadrnici Salona 38 – Martini, s katero se je udeležila tudi te regate. Gre za 12,5 metrov dolgo jadrnico, ki pluje pod slovensko zastavo. Jadrnica se je dobro obnesla tudi na tej regati ob močnejših vetrovih, ki so na letošnji izvedbi predstavljali zahtevnejše pogoje jadranja za vse ekipe. Prvi del regate mimo obale Istre je še potekal v vetrovih zmernih moči, kasneje pa se je burja okrepila in med že tako zahtevnim prečenjem Kvarnerja dosegala moč v sunkih do 35 vozlov. Okoli otoka Susak se je veter nekoliko polegel, preko dneva je ekipa pot nadaljevala v blagem vetru spreminjajočih se smeri, kasneje pa je sledilo najbolj zahtevnih 36 ur jadranja brez počitka za celotno ekipo. Jadranje do obrata na otočju Tremiti je namreč predstavljalo plovbo z vetrom v krmo s pomočjo špinakra. Izbrana smer in nastavitev jader (ob sunkih vetra do 30+ vozlov in visokega vala v smeri jadranja) je zahtevala popoln fokus jadralcev, saj je jadrnica ob teh pogojih dosegla svojo najvišjo možno hitrost. Obrat na otočju Tremiti, ki je na polovici regatnega polja, je ekipa opravila po približno 40 urah jadranja 31. maja ob 05:45 na 18. mestu celotne flote.

jadralci-19-8-2021-2.jpg

Lansko leto je ekipa za enako pot potrebovala 130 ur jadranja, letošnji močni vetrovi pa so botrovali dosti hitrejšemu jadranju in je traso odjadrala v 98 urah in 47 minutah. V isti kategoriji (ORC C) je med sedmimi jadrnicami najhitrejša jadrnica ciljno črto po korigiranem času prečkala v 86:38, zadnja pa v 126:24.

Ekipa je zdaj pripravljena na nove izzive, za nazaj pa se zahvaljuje podpornikom in prijateljem, ki so jim pomagali izpeljati letošnjo avanturo: Zavod za turizem Idrija, Pica Špica Idrija, Gostilna Kos, Turistična kmetija Želinc in Zavarovalnica Triglav.