Mladi idrijski filmarji danes v Izoli

Izola, 8. novembra 2019

uredništvo

Danes v Izoli od 10. do 16. ure poteka 55. Srečanje najmlajših filmskih ustvarjalcev, ki ga organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Srečanje najmlajših filmskih in video ustvarjalcev Slovenije ponuja pregled najboljših igranih, animiranih in dokumentarnih filmov najmlajših ustvarjalcev. Na popoldanski projekciji najboljših bo tudi film OŠ Idrija.

film-sola-8-11-019.jpg

Najmlajši filmski in videoustvarjalci se bodo ob ogledu najboljših filmov lahko udeležili tudi vrste strokovnih predavanj in delavnic. Eka Vogelnik bo na delavnici za mentorje spregovorila o likovnih aspektih filmskega ustvarjanja. Boštjan Vrhovc bo predaval o kadrih in sekvencah, Kolja Saksida pa je svoje predavanje naslovil Kolaž animacije. Veliko zanimanja je za predavanje Mitje Mančka, ki bo odgovoril na vprašanje: Kako posneti film z mobilnim telefonom? Udeleženci srečanja bodo spoznavali osnove dokumentarnega filma pod mentorstvom Vida Hajnšeka, med predavatelje pa se bo pomešal še Mitja Manček z delavnico animiranega filma. Zadnje v vrsti predavanj bo pripravila Kaya Tokuhisa, ki ima po starših idrijske korenine. Govorila bo o filmskih planih, kadriranju in kameri v gibanju.

Srečanja najmlajših filmarjev v Izoli se udeležuje tudi 27 idrijskih šolarjev pod mentorskim vodstvom Davida Steguja. Na tekmovalni del srečanja so prijavili slabih šest minut dolg film Generacija Z: Ne al' ja? Med 64 prijavljenimi deli ga je žirija uvrstila na projekcijo 21 najboljših. Med temi bodo ob koncu srečanja razdelili tudi nagrade. Po mnenju poznavalcev se lahko ustvarjalci iz Idrije nadejajo kakšne od nagrad.