Idrijski dirkači znova navdušili, najboljša med Slovenci Turk in Ošlaj

Objavljeno: ponedeljek, 31. 5. 2021 ob 7:33 - zadnja posodobitev: 31. 5. 2021 ob 9:39 | Avtor besedila: Erik Logar

Velenje je bilo prva postojanka slovenskih voznikov relija v boju za letošnji naslov državnega prvaka in dirkači z idrijskega in cerkljanskega so ponovno krojili mesta na zmagovalnih stopničkah v razvrstitvah državnega prvenstva.

Rok Turk je tokrat na domačih tleh prvič nastopil s sovoznikom Vilijem Ošlajem, ki nadomešča Blanko Kacin na sovozniškem sedežu, potem ko je začasno prekinila kariero zaradi nosečnosti. Turk in Ošlaj sta z hyundaijem i20 R5 reli dobro začela in povedla, kasneje pa v spremenljivem vremenu in tehničnih težavah morala premoč v skupni razvrstitvi dirke priznati nemško-avstrijski posadki Dinkel Winklhofer (ford fiesta R5). S to zmago v razvrstitvi slovenskega prvenstva je Turk dobro pričel tlakovati pot k petemu zaporednemu naslovu državnega prvaka. Za dodatno veselje idrijskih ljubiteljev relija je poskrbel »veteran« Darko Peljhan, ki tudi po 30 letih dirkanja še vedno dosega navdušujoče rezultate. S sovoznikom Matejem Čarjem in vozilom volkswagen polo proto sta osvojila skupno peto mesto, v razvrstitvi državnega prvenstva Slovenije sta bila druga in bila ob Turku in Ošlaju edina slovenska posadka med prvo deseterico.

Mark Škulj | foto: tahitri.si

Pravo presenečenje dirke je bil prvi nastop na pravem reliju mladega, še ne

18-letnega Marka Škulja

Pravo presenečenje dirke pa je bil prvi nastop na pravem reliju mladega, še ne 18-letnega Marka Škulja (ford fiesta rally 4), ki je pod mentorstvom Mirana Kacina in asistenci idrijske ekipe IK sport, dirko končal kar na tretjem mestu med slovenskimi dirkači, skupno pa je bil dvanajsti. Nekdanji odlični voznik kartinga, njegov sovoznik je bil tokrat Uroš Ocvirk, je bil ob tem tudi najhitrejši v diviziji 2. V prvem delu dirke sta bili v igri za visoko uvrstitev v diviziji 2 tudi posadki Jan MedvedIzidor Šavelj (ford fiesta rally 4) in Simon MlinarErik Bizjak (peugeot 208), a sta slednja na tretji preizkušnji odstopila zaradi nesreče, Medved – Šavelj pa na četrti preizkušnji prebila pnevmatiko in izgubila tri minute in pol, kar ju je potisnilo v ozadje.

Zmaga v diviziji 3 je odšla v Idrijo, zanjo pa sta zaslužna Matic Humar in Matic Peternel (renault clio). Zmage sta se veselila kljub manjšemu trku in težavami ob prehitevanju počasnejše posadke. Skupno sta dirko končala na 33. mestu ter enajstem med slovenskimi posadkami. 

Mrak in Vončina sta navduševala z atraktivno vožnjo

Mesto bolje sta se uvrstila Nejc Mrak in Darko Vončina (suzuki swift), ki sta bila vse do zadnje preizkušnje v boju za zmago divizije 1, ponovno pa sta gledalce navduševala z atraktivno vožnjo. Razplet v tej diviziji je bil zelo napet, pred zadnjo od šestih hitrostnih preizkušenj je najboljših pet posadk ločilo le 13 sekund. Končne razlike so bile sicer nekoliko večje, zmagal je Logatčan Luka Brus (MG 105 ZR), Mrak pa je zaostal le 7 sekund. Z uvrstitvijo na zmagovalni oder v tej diviziji sta se spogledovala tudi Jure Jereb in Boštjan Vidmar (vw polo), a osvojila nehvaležno četrto mesto. Temu je botrovala tudi smola pri izbiri pnevmatik in vrtenje na eni izmed preizkušenj.

Posadka Jereb - Vidmar | foto: Bogdan Čok

Za njima sta se uvrstila Franci Božič in Janez Intihar (škoda fabia), ki sta na četrti preizkušnji, katero je popestrilo spremenljivo vreme, postavila kar skupno osmi čas, še mesto za njima pa sta uvodni reli letošnje sezone zaključila David Pivk in Tadej Rupnik (MG 105 ZR). Rupnik je bil ob tem tretji v razvrstitvi mladincev med sovozniki, Pivk pa četrti med mladimi vozniki, pred njim je bil Mrak. Med 83 posadkami, ki so uspešno pripeljale do cilja, sta bila na 57. mestu tudi Nik Prunk, kateremu zapiske bere Hana Vihtelič (peugeot 208). Med 17 posadkami, ki so odstopile, ste bila tudi Blaž Benčina in Rebeka Kobal, k odstopu so ju prisilile tehnične težave na njunem peugeotu 106, ter Mitja Klemenčič in Damjan Jeram (ford fiesta proto).

Pred vozniki je sedaj nekaj premora, naslednji reli državnega prvenstva jih čaka zadnji junijski konec tedna v Ajdovščini in okolici.