Idrijske novice v novi podobi

Objavljeno: 23. januarja 2020 ob 15:50 / posodobljeno: 24. januarja 2020 ob 7:44

Avtor: spletno uredništvo

Foto: Roman Šipič

Nekaj manj kot 8.000 lastnikov poštnih nabiralnikov na Idrijskem in Cerkljanskem ter številni naročniki iz drugih krajev so danes dopoldne prejeli januarsko izdajo novega časopisa. Idrijske novice so se po 19 letih samostojnega izhajanja združile s časopisom ABC bilten in nastala je nova publikacija.

delo in-23-1-20-4.jpg

Založba Bogataj se je ob vstopu v 30. leto izdajanja časopisa ABC bilten odločila za združitev le-tega z Idrijskimi novicami, ki so izhajale 19 let kot samostojni in plačljiv časopis brez kakršnekoli finančne podpore lokalne skupnosti. Nov združeni časopis je od obeh predhodnikov pobral najboljše. Nov časopis iz Idrijskih novic prevzema uredniško urejene informacijske vsebine, iz ABC biltena pa oglasna sporočila, preko katerih naročniki o svoji dejavnosti obveščajo bralstvo.

Ob združitvi dveh medijev so se v Založbi Bogataj odločili še za zamenjavo formata, izvedbe, papirja in tiskarne. Nove Idrijske novice so dobile tudi barvne fotografije, ki v kakovostnem tisku pomembno dopolnjujejo besedila.

Na natečaju za izbor tiskarja je bila uspešna tiskarna časopisno-založniškega podjetja Delo, ki je založnika časopisa prepričala s primerno ceno, kakovostjo tiska in izkušnjami, ki jih imajo tiskarski mojstri. 

delo in-23-1-20-1.jpg
delo in-23-1-20-2.jpg
delo-23-1-20-1.jpg
delo-23-1-20-5.jpg

Za uspešen prehod iz črno-belih časov v barvno podobo so se več mesecev trudili tako oblikovalci in grafični mojstri na uredništvu v Idriji kot tudi tiskarski mojstri v Ljubljani, ki so tisk celotne naklade časopisa izpeljali v manj kot eni uri. Idrijske novice iz digitalno oblikovanih časopisnih strani preidejo na aluminijaste tiskarske plošče v tehniki offset tiska, ki jih vpnejo v sodoben tiskarski stroj s tehnologijo rotacije. Naklada 8.000 izvodov je za tako zmogljivo tiskarno ena najmanjših naročil, saj iz istih strojev vsak dan natisnejo tudi časopisa kot sta Delo in Slovenske novice ter še druge publikacije.

delo in-23-1-20-41.jpg
delo-23-1-20-6.jpg

Ob menjavi oblike in tiskarne pa so zamenjali tudi sistem distribucije. Za dostavo časopisa do bralcev bodo od te številke dalje skrbeli poštarji Pošte Slovenija, ki bodo časopis prinesli do vseh poštnih nabiralnikov v ožjem in širšem območju regije. Uredništvo ostaja odprto za predloge, pobude in nove informacijske poti.

Uredništvo in tehnična ekipa Idrijskih novic so ob »rojstvu« novega časopisa prejeli veliko čestitk, spodbud in pohvalnih ocen. Če želite svoje vtise ob prebiranju novega časopisa tudi vi deliti z drugimi, lahko preko e-pošte sporočite svoj komentar na uredništvo časopisa. Založnik je napovedal, da bodo najzanimivejše objavili v prihodnji izdaji ter med prispelimi ocenami izžrebali 10 avtorjev ocene, ki jim bo Založba Bogataj poklonila eno svojih knjig.

15_edited.jpg
delo-23-1-20-4.jpg
delo-23-1-20-3.jpg

Uredniška ekipa Idrijskih novic v družbi komercialista Mihe Vončine in Bogdana Romiha, direktorja Delovega tiskarskega središča