Idrijo so napadle dvojnonoge stonoge

Objavljeno: 7. 8. 2020 ob 8:32 | Spletno uredništvo

V Idriji se prebivalci to poletje soočajo s pravo invazijo stonog. Lezejo po senčnih pročeljih hiš, stanovanjskih blokih in drugih stavbah. Te, na videz ne prav lepe žuželke, zaidejo tudi na stopnišča, v stanovanja in poslovne prostore.

Dvojnonoga stonoga v Idriji / foto: Klemen Rupnik

Kot je Petru Grošlju, ki je o tej nadlogi napisal obsežen članek za prihodnjo izdajo časopisa ABC Idrijske novice, povedal dr. Tomi Trilar, priznani strokovnjak entomolog iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije, se v Idriji soočajo z invazijo dvojnonoge stonoge. Ime je dobila, ker ima za razliko od drugih stonog dva para nog na vsakem telesnem členu. Te stonoge so dekompozitorji saj razgrajujejo organske ostanke in niso škodljive človeškemu zdravju. Zakaj se tako masovno razmnožujejo prav v Idriji, pa ni prave razlage.

»Sicer pa žuželke še kako krojijo našo usodo, čeprav se večinoma tega niti ne zavedamo. So veliki škodljivci v kmetijstvu, znatno zmanjšujejo pridelek, pridelana hrana je zaradi uporabe fitofarmacevtskih sredstev dražja in manj zdrava« je še zapisal Peter Grošelj.

Podrobneje o stonogah pa tudi o majskih in Koloradskih hroščih, mušici Suzuki in marmoriranem smrdljivcu pa v novi izdaji časopisa Idrijske novice.

navednice-modre_edited.png

Žuželke še kako krojijo našo usodo, čeprav se večinoma tega niti ne zavedamo ...

 

PETER GROŠELJ