AKTUALNO

Idrijo so kar preskočili ...

Objavljeno: četrtek, 13. januarja 2022 ob 8:25 | Avtor besedila: Damijan Bogataj

Pred šestimi leti uvedena centralizacija sistema izpitnih centrov se je izkazala za neživljenjsko. Takrat je ob drugih manjših mestih tudi Idrija izgubila status mesta, kjer lahko kandidati opravijo praktični del vozniškega izpita. Od takrat naprej morajo kandidati za opravljanje vozniškega izpita na izpitno vožnjo v druge kraje. Ista usoda je takrat doletela tudi Tolmin in Ajdovščino, kjer pa bo po novem spet možno opravljati izpitne vožnje. V Idriji pač ne.

vozniski-izpit-13-1-2022.jpg

Na Ministrstvu za infrastrukturo so soglašali s spremembo pravilnika o vozniškem izpitu. Z vrnitvijo možnosti opravljanja vozniškega izpita v Ilirski Bistrici, Ajdovščini in Tolminu bodo največ pridobili kandidati, saj se jim ne bo več treba voziti v zanje oddaljene centre. Robert Grilj iz Agencije za varnost v prometu je za Idrijske novice povedal, da na agenciji niso pristojni za določanje lokacij, kjer lahko kandidati opravljajo teoretični in praktični del vozniškega izpita. Njihova agencija je pristojna le za organizacijo opravljanja izpitov in določitev obveznih vsebin in spretnosti, ki jih morajo bodoči vozniki osvojiti. Potrdil je, da lahko kandidati po trenutni ureditvi teoretični del izpita opravljajo tudi v Idriji, a dodal, da se od začetka epidemije to ne izvaja. Razlog naj bi bil v tem, da agencija v Idriji ne razpolaga z dovolj velikim prostorom, saj morajo biti kandidati med opravljanjem izpita na primerni medosebni razdalji.

V Uradnem listu RS, št. 199/21 je bil objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvi Pravilnika o vozniškem izpitu, ki je začel veljati 23. 12. 2021, določbi spremenjenega drugega odstavka 19. člena in prvega odstavka 20. člena pravilnika pa sta se začeli uporabljati 1. januarja 2022.

navednice-modre_edited.png

Na agenciji nismo pristojni za določanje lokacij, kjer lahko kandidati opravljajo teoretični in praktični del vozniškega izpita. Agencija je pristojna le za organizacijo opravljanja izpitov in določitev obveznih vsebin in spretnosti.

In zakaj ni mogoče v Idriji opravljati tudi izpita iz znanja praktične vožnje vozila? Na to vprašanje na agenciji nimajo odgovora, saj se morajo sami držati pravilnika o izvajanju teh izpitov, ki velja za celotno državo. Vsebino pravilnika z navedbami krajev, kjer je to mogoče opravljati, pa sestavljajo na pristojnem ministrstvu in pravilnik gre v veljavo takoj, ko ga podpiše pristojni minister. Ob nedavnem popravljanju pravilnika so na seznam krajev z možnostjo opravljanja praktičnega dela vozniškega izpita vpisali Idriji sosednji občini Tolmin in Ajdovščino. Na Idrijo pa očitno niso pomislili.

Da bi bila ponovna uvedba izpitov v Idriji smiselna, pa potrjujejo podatki. V zadnjem letu, ko so te izpite še brez težav opravljali, je v Idriji k izpitu pristopilo 323 kandidatov. V istem letu se je k izpitu v Tolminu prijavilo 230 bodočih voznikov. Kljub temu, da številke jasno govorijo v prid vračanja pristojnosti v Idrijo, pa so na Ministrstvu za infrastrukturo Idrijo kar preskočili.

Na to perečo problematiko je na septembrskem zasedanju občinskega sveta opozorila Nada Golija Vastič, a konkretnega odgovora na svetniško vprašanje ni dobila.

vozniski-izpit-13-1-2022-2.jpg