Idrija praznuje

Objavljeno: 22. 6. 2020 ob 9:00 - posodobljeno: 22. 6. 2020 ob 9:52 | Spletno uredništvo

Današnji 22. junij v Idriji obeležujejo občinski praznik. Spominjajo se pomembnega dogodka iz zgodovine in zrejo v prihodnost.

srebro2-22-6-20.jpg

Na današnji dan, 22. junija, davnega leta 1508 so v idrijskem rudniku rudarji našli bogato nahajališče cinabaritne rude in s to najdbo se je po dolgih letih nazadovanja začel bliskoviti razvoj rudnika in mesta. V spomin na ta prelomni dogodek so v Idriji stoletja dan svetega Ahacija obeleževali kot praznik. V letih socialistične družbene ureditve je občina praznovala 1. oktobra, po zamenjavi družbene ureditve pa se je praznovanje svetega Ahacija vrnilo.

Ob 17. uri bodo v podzemni kapeli v Antonijevem rovu izpeljali zahvalno mašo, ki jo bo vodil domači župnik Marko Rijavec, uro pozneje pa se bodo na slovesnem zasedanju ob prazniku pred nekdanjo rudniško topilnico zbrali člani občinskega sveta. Župan Tomaž Vencelj bo na zasedanju podelil letošnje nagrade in priznanja ter naziv častnega občana.

Ob 17. uri bodo v podzemni kapeli v Antonijevem rovu izpeljali zahvalno mašo, ki jo bo vodil domači župnik Marko Rijavec. Župan Tomaž Vencelj bo na slovesnem zasedanju občinskega sveta podelil letošnje nagrade in priznanja ter naziv častnega občana.