Idrija je med sto naj destinacijami sveta

IDRIJA, 14. oktobra – Organizacija Green Destinations s sedežem na Nizozemskem je tudi letos razglasila sto najbolj trajnostnih destinacij na svetu. Na seznam se je uvrstilo 31 slovenskih destinacij in med temi tudi Idrija.

klavze-14-10-019.jpg

Razglasitev je potekala v okviru prireditve Global Green Destinations Days, ki sta jo letos gostita Zagreb in Mali Lošinj. V Slovenski turistični organizaciji uvrstitev Idrije na seznam vidijo kot »potrditev, da je trajnostni turizem postavljen v samo jedro razvoja«.
Sicer pa se letošnji zeleni dnevi dotikajo problematike prekomernega turizma in usmerjanja turističnih tokov, s katerimi pa se v Idriji še ne soočajo. Zelena shema slovenskega turizma je orodje za uvajanje poslovnih modelov trajnostnega razvoja v prakso. V okviru sheme lahko destinacije na podlagi več kot 100 kriterijev pridobijo bronasti, srebrni ali zlati znak Slovenia Green, po novem bo mogoče pridobiti tudi znak Platinum. Shema ob destinacijah zajema še ponudnike namestitev, naravne parke in turistične agencije. Danes je v zeleno shemo slovenskega turizma vključenih 92 nosilcev znaka Slovenia Green, od tega 48 destinacij, 38 nastanitev, štirje naravni parki in dve turistični agenciji.