Idrija ima najstarejše zidano gledališče v Sloveniji

Idrija, 7. novembra 2019

uredništvo

V soboto, 9. novembra, bodo idrijski ljubiteljski gledališčniki, ki delujejo pod streho Dramatičnega društva Idrija in Male gledališke šole GJV Idrija, slovesno obeležili 250-letnico najstarejše zidane gledališke stavbe na Slovenskem in 130-letnico Dramatičnega društva Idrija. Na oder starega gledališča bodo postavili predstavo s pomenljivim naslovom Ta veseli dan ali kaj takega se lahko zgodi samo v Idriji. Pod režijo se podpisuje Ana Kržišnik Blažica.

gledalisce---7-11-019.jpg

Predstava ob jubileju je nastala po besedilu Aleša Čarja, Antona Tomaža Linharta, Ane Kržišnik Blažica in igralcev Dramatičnega društva Idrija in Male gledališke šole GJV Idrija. Na včerajšnji dopoldanski novinarski konferenci so o praznovanju jubileja in novi predstavi spregovorili Borut Hvalec, predsednik Dramatičnega društva Idrija; Karmen Vidmar, ravnateljica Gimnazije Jurija Vege Idrija; Milanka Trušnovec, direktorica Mestne knjižnice in čitalnice Idrija, ki upravlja Filmsko gledališče Idrija; Aleš Čar, soavtor besedila uprizoritve; Lojze Vehar, nekdanji član Dramatičnega društva Idrija in igralec v jubilejni uprizoriti Pohujšanje v dolini šentflorjanski pred 50 leti; Ana Kržišnik Blažica, režiserka uprizoritve; Tomaž Marinko, Ivanka Gantar, Tomaž Bizjak, igralci v aktualni uprizoritvi in Laura Podgornik, članica Dramatičnega društva Idrija.

Quotation-Marks.jpg

S to uprizoritvijo želimo počastiti obe visoki obletnici v mestu Idrija ter vse zgodovinske osebnosti, ki so krojile usodo te stavbe in dogajanja v njej ter hkrati pristojne spomniti na to, da Idrija nujno potrebuje sodobno dvorano za gledališke in druge kulturne dogodke. Glede na to, da je bilo mogoče pred 250 leti zgraditi za tisti čas reprezentativno zgradbo, bi to moralo biti mogoče tudi danes.

Ana Kržišnik Blažica,

režiserka uprizoritve

»S to uprizoritvijo želimo počastiti obe visoki obletnici v mestu Idrija ter vse zgodovinske osebnosti, ki so krojile usodo te stavbe in dogajanja v njej ter hkrati pristojne spomniti na to, da Idrija nujno potrebuje sodobno dvorano za gledališke in druge kulturne dogodke. Glede na to, da je bilo mogoče pred 250 leti zgraditi za tisti čas reprezentativno zgradbo, bi to moralo biti mogoče tudi danes,« je še pred generalko zapisala režiserka predstave.

gledalisce--3-7-11-019.jpg

Slovesni premieri to soboto ob 19. uri in 30 minut bodo v istem terminu sledile še ponovitve 10. novembra in 16. novembra 2019.

gledalisce--2-7-11-019.jpg